Revizija budžeta RS
0

Deficit manje iskazan, sredstva od privatizacije troše se za budžetsku potrošnju

FENA
Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a dala je mišljenje s rezervom na konsolidirani izvještaj budžeta RS-a za 2009, u kojem je navedeno i da je za 69,7 miliona KM manje iskazan deficit od Ministarstva finansija RS-a.

Glavni revizor RS-a Boško Čeko precizirao je da je to ministarstvo u konsolidiranom izvještaju navelo da deficit budžeta RS-a u prošloj godini iznosi 161,2 miliona, dok je revizijom utvrđen deficit od najmanje 230,9 miliona KM.

Pojašnjavajući da je revizija navela 10 kvalifikacija na osnovu kojih je izraženo mišljenje s rezervom, Čeko je na pres-konferenciji kazao da planiranje budžeta RS-a za prošlu godinu nije bilo usklađeno sa Zakonom o budžetskom sistemu te da su nakon njegovog rebalansa krajem 2009., vršene značajne relokacije poslije isteka budžetske godine, od 5,3 miliona po odluci Vlade RS-a.

Također, rješenjem ministra prosvjete i kulture u januaru i februaru 2010. godine, u okviru budžetskog korisnika izvršeno je 18 realokacija u vrijednosti 1.150.400 KM, a utvrđeno je i prekoračenje rebalansom odobrenog budžeta za 2009. kod Republičkog sekretarijata za vjere (1.495.868 KM ili 28 posto), Ministarstva pravde s njegovim nadležnim institucijama (6.174.466 KM ili šest posto) i Agencija za šume (791.123 KM ili 791 posto.

Čeko je ukazao da je revizija utvrdila da su kapitalna ulaganja manje iskazana za 10 miliona KM po osnovu eksproprijacije zemljišta na trasi autoputa Banja Luka- Doboj.

“U 2009. izvršen je prijenos za ove namjene s računa privatizacije u iznosu 35 miliona, a povrat je izvršen iz budžetskih sredstava u iznosu 25 miliona KM”, pojasnio je entitetski glavni revizor.

Po nalazu revizije tekući grantovi su veći za 53.356.577 i iznose 727.966.946 KM, odnosno veći su za sedam posto u odnosu na planirano, a razlika se odnosi na 14.699.710 KM naknada za borački dodatak i odlikovane borce iz 2009., a koje su plaćene početkom 2010. (pomoći pojedincima) i 38.656.867 KM doprinosa za PIO za demobilizirane borce na ime obaveze koja je utvrđena u ranijem periodu, a isplaćena s escrow računa (račun posebnih namjena na kojem su sredstva od privatizacije).

Revizija je utvrdila da nije definirano raspolaganje sredstvima s privatizacionih računa, a posebno tretman „ostalih ulaganja“.

“Iz navedenih 'ostalih ulaganja' s escrow računa u 2009. je vidljivo da je Vlada RS-a ova sredstva koristila i za finansiranje budžetske potrošnje (najmanje u iznosu 6.355.000 KM)”, naglasio je Čeko.

Revizori su utvrdili i prekoračenje od 1,5 miliona KM u odnosu na rebalans budžeta i to na poziciji pomoći vjerskim zajednicama kod Republičkog sekretarijata za vjere (34 posto), kod izdvajanja sredstava za Robnu kuću "Boska" a.d. Banja Luka, u iznosu od 495.189 KM, kao ''pomoći neprofitnim organizacijama'', a iz namjenskih izdvajanja za razvoj turizma, što predstavlja nenamjensko trošenje budžetskih sredstava.

Republička uprava za geodetske i imovinskopravne poslove nije izvršila evidentiranje u okviru objekata, u pripremi i izgradnji vrijednosti objekta koji se finansira putem preuzetog kredita po Ugovoru o asignaciji, u iznosu od 10 miliona KM.

Kod te i Republičke upravu za inspekcijske poslove revizija je utvrdila i da se nabavka poslovnih prostora u izgradnji i opremanje kancelarijskim namještajem, po ugovorima koje su ove dvije uprave zaključile s dobavljačem, o kupoprodaji poslovnog prostora u izgradnji (vrijednosti13.303.659 i 13.249.502 KM), ne može se smatrati kupovinom nepokretne imovine, prema kojoj zaključeni ugovori predstavljaju ugovore na koje se ne primjenjuje Zakon o javnim nabavkama.

Uz to poslovni prostor nije bio završen u vrijeme zaključenja ugovora, a rok za primopredaju nije ispoštovan.

Također, kod 23 revidirana budžetska korisnika revizija je utvrdila da je u godini štednje, 2008., koju je proglasila Vlada RS-a, kupljeno 116 službenih automobila, dok je u prošloj nabavljeno 38.

Pozitivno mišljenje revizije dobilo je sedam ministarstava, a za devet je izraženo mišljenje s rezervom. Negativnih nije bilo.

Mišljenje s rezervom dobila su ministarstva finansija, pravde, prosvjete i kulture, porodice, omladine i sporta, trgovine i turizma, rada i boračko-invalidske zaštite, zdravlja i socijalne zaštite, za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i energetike i rudarstva.

Čeko je konstatirao da se finansijska disciplina iz godine u godinu poboljšava.