BiH
260

Klinički centar Sarajevo negira krivicu za smrt 26-godišnje Selme Hajdarević

Piše: E. Gorinjac
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Nakon što su Hadžem Hajdarević, književnik i poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo i njegova supruga podnijeli krivičnu prijavu protiv šest ljekara Univerzitetskog Kliničkog centra u Sarajevu (UKCS) zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo nesavjesno liječenje što je, tvrde, dovelo do smrti njihove 26-godišnje kćerke Selme Hajdarević, oglasio se i UKCS.

Selma Hajdarević je preminula u januaru ove godine. U prijavi se navodi i da je nakon što je dovezena u Klinički centar, Selmi urađen CT glave, koji je pokazao krvarenje u mozgu. Roditelji su naveli u krivičnoj prijavi da je satima tražena medicinska pomoć od doktora UKCS-a, da je magnetna rezonanca urađena tek nakon sat i po, i pokazala je hematom i pojačano krvarenje. Od sedam ujutro do dva sata poslijepodne nije urađen zahvat kojim bi Selmi bio spašen život, naveli su roditelji preminule u krivičnoj prijavi. Pacijenticu su aparati doržavali na životu mjesec dana.

Roditelji su u javnost iznijeli i to da ljekari nisu na vrijeme pozvali vrhunskog ljekara, dr. Kemala Dizdarevića, bivšeg šefa Klinike za neurohirurgiju i sadašnjeg ljekara na toj Klinici, što bi prema njihovom mišljenju značajno utjecalo na ishod slučaja. Dizdarevićevo izuzimanje iz ovog slučaja se povezu sa netrpeljivošću između njega i direktora UKCS-a Damira Aganovića te nekoliko ostalih kolega i uprave. Dizdarević je također u javnost iznio optužbe na račun kolega u ovom slučaju.

Sukob Dizdarevića i UKCS

Nenad Vanis, savjetnik za medicinske poslove u UKCS-u je danas na konferenciji za medije negirao ono za šta se optužuje ljekare te najavio da će UKCS-a podnijeti krivične prijave protiv onih koji su "lagali u ovom slučaju".

"Kolega Dizdarević je iznio niz laži na račun UKCS-u i svojih kolega, ali ni u jednom trenutku nije iznio stvarne činjenice zbog kojih je smijenjen sa šefovskog mjesta Klinike, niti je naveo brojne žalbe na njegov rad od njegovih saradnika i kolega", kazao je Vanis.

Dr. Eldin Burazerović, član Stručnog tima Klinike za neurohirurgiju, je kazao da odbacuje sve navode koji optužuju UKCS u ovom slučaju.

"Utvrdili smo kroz dokumentaciju da je u konkretnom slučaju učinjeno sve u skladu sa dobrom ljekarskom praksom i savremenim protokolima liječenja, te da niti u jednom trenutku nije napravljen nijedan propust. Također, kategorički odbacujemo sve dezinformacije koje su plasirane u javnosti po pitanju sujete ljekara kao osnovnog motiva zbog čega Kemal Dizdarević nije pozvan u konkretnom slučaju. Dizdarević se ne odaziva ni na oficijelne pozive u vrijeme kada je dežurni, odbija svoje radne naloge i nema komunikaciju sa ostalim kolegama", kazao je Burazerović.

Hajdarevići su u krivičnoj prijavi naveli kako su nakon smrti njihove kćerke dr. Abdulah Hasanagić i ostali zabranili izdavanje otpusnog pisma iako su Hajdarevići podnijeli pismeni zahtjev za izuzeće dokumentacije koja se odnosi na liječenje.

Hasanagić je optužio Dizdarevića da je iskoristio smrt 26-godišnjakinje da bi nanio štetu Klinici za neurohirurgiju i Kliničkom centru. Dodao je i to kako je protiv Dizdarevića podnio krivičnu prijavu, a zbog "friziranja medicinske dokumentacije u konkretnom slučaju", a vezano za otpusno pismo. Prijavu je kaže podnio krajem januara.

"U Kliničkom centru nema nepotizma"

"Dr. Dizdarević je od samog početka aktivno bio uključen u liječenje pacijentice sve do, nažalost njene smrti 5. januara. Autonomno je donosio sve odluke vezano za njen tretman. Zaključke donesite sami", izjavio je Hasanagić na press-konferenciji.

Međutim, nešto kasnije Hasanagić je sam sebe demantova navodeći da je Dizdarević u liječenje preminule pacijentice uključen pet dana nakon njenog prijema u UKCS.

"Pacijentica je primljena na Kliniku 7. decembra 2013. godine, preminula je 5. januara 2014. Dr. Dizdarević je po ličnoj želji roditelja preuzeo tretman i liječenje pacijentice pet dana nakon prijema, dakle 12. decembra. Sve vrijeme je autonomno i bez stava stručnog kolegija vodio pacijenticu kroz liječenje", kazao je Hasanagić.

Šefica pravne i kadrovske službe Kliničkog centra Dijana Kreho optužila je novinare za nesavjesno i neprofesionalno izvještavanje u ovom slučaju. Negodovala je zbog toga što su pojedini mediji objavili imena ljekara koji se spominju u krivičnoj prijavi Hajdarevića, ukazujući na to da slučaj nije dobio epilog u pravosudnim institucijama, no istovremeno je govorila o, prema njenoj tvrdnji, mnogobrojnim krivičnim prijavama i disciplinskim postupcima protiv Dizdarevića, koji također nisu dobili epilog na sudu. Kreho je izjavila i to kako bi novinari trebali, "čak i ako su informacije tačne, navoditi pseudonime (?!), a ne da se ljekari prozivaju punim imenom i prezimenom".

"Mediji su spominjali i nepotizam u Kliničkom centu, što je jako strašno, jer ovdje nepotizma nema", izjavila je Kreho.

Šefica pravne službe UKCS-a je ustvrdila da na Klinici za neurohirurgiji ima mnogo problema, ali da ih sve izaziva Dizdarević.

Otpusna pisma

Svoju "odbranu" da ljekari nisu pogriješili prilikom liječenja 26-godišnjakinje u Kliničkom centru su danas uglavnom temeljili na kontra optužbama protiv Dizdarevića, dok s druge strane o samoj bolesti i načinu liječenja preminule nisu mnogo govorili, jer kako kažu, to ne mogu iz etičkih i zakonskih razloga.

"Protiv Dizdarevića iznutra, od njegove Klinike pa na dalje, ima toliko pritužbi i žalbi, to je more jedno, da to predstavlja osnov ne samo za prestanak radnog odnosa po disciplinskom postupku, nego čak iziskuje i mnoge krivične prijave koje se protiv njega mogu napisati. Raspolažem činjenicama i dokazima koje su predočili njegovi šefovi i drugi doktori", navela je Kreho.

U UKCS također kažu da žale zbog toga što nije urađena obdukcija pacijentice, jer bi tada bilo sve jasnije. Na obdukciju, kažu, nisu pristali roditelji.

"Također, mi ćemo formirati tim stručnjaka, vještaka, čak i iz drugih država koji će dati ocjenu. Možemo ići i na supervještačenje, treba samo vremena da se utvrdi šta je bilo i kako je bilo, pa tek onda da se ljudi javno okrivljuju. Ovo je linč protiv doktora koji rade svoj posao", smatra Kreho.

Na pitanje novinara zašto Kemal Dizdarević, ako ga već optužuju godinama za nesavjestan rad i loš odnos sa kolegama, još uvijek radi na UKCS, Kreho nije dala jasan odgovor. Kazala je da je ona odnedavno zaposlena na Kliničkom centru te da "ono što nije urađeno do sada, bit će od sada".

Na današnjoj konferenciji za medije je također saopćeno i to da je Dizdarević na godišnjem odmoru, pa navodno zbog toga nije mogao i on prisustvovati.

Dizdarevića, čiji pacijenti već mjesecima ne dobijaju otpusna pisma, su optužili i za to da falsificira otpusna pisma, odnosno da ih ne dostavlja stručnom timu Klinike na potpis, što je dužan prema onome što je kazao dr. Burazerović.