BiH
0

Kebo: Obaviti ozbiljne političke razgovore o Javnom RTV servisu FBiH

FENA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo izjavio je danas za Fenu da se moraju obaviti ozbiljni politički razgovori u FBiH kako bi se reguliralo pitanje Javnog RTV servisa, jer je to jedan od uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) između BiH i Evropske unije.
  • Mi nemamo druge alternative, mi nemamo druge budućnosti. Moramo sjesti i izvagati šta jedna i druga odluka donose, kazao je on.

Potpredsjednik FBiH navodi da odluka da se ne donese ovaj zakon znači udaljavanje od puta koji je jedina budućnost za BiH.

Ostajanje na statusu quo, ocijenio je Kebo, zapravo znači daljnje finansijsko i kadrovsko osipanje te uništavanje jednog sistema koji je godinama bio sinonim profesionalnosti, kao i napora da se profesionalno radi novinarski posao,

  • Činjenica je da se u jednom neuređenom sistemu stvaraju nesporazumi i nemate jednu vertikalu organiziranja u BiH. Ako se ne uspostavi Federalna RTV prema principima koje traži Evropa, onda nemate ni javni servis BiH, naglasio je on.

Međutim, upozorio je Kebo, osnovni problem u političkom životu BiH, pa i u FBiH, često je nedostatak dijaloga.

Budući da se pitanje RTV servisa FBiH treba riješiti brzo, a propušteno je mnogo vremena, Kebo kaže da se često događa "da smo imali 12 godina da razgovaramo i da danas uživamo, ali nas onda natjeraju da sve uradimo za tri dana".

  • To je politička realnost u BiH. Ona čak nije ni izraz želje pojedinca, nego naprosto loša praksa koja i dalje traje, rekao je on.

Kebo je najavio da će sa svoje strane, barem na nivou predsjednika i potpredsjednika FBiH, potaknuti takav razgovor, iako oni ulaze u domen političkih dogovora, jer se ovdje ne radi o čisto tehničkom pitanju, nego o nadasve političkom pitanju.

  • Moramo doći do pametnog rješenja. Ja prihvatam dijalog o svemu tome, u okvirima koje određuje Evropska unija. Bez pregovora o evropskom putu, mi nemamo šta da tražimo. Ovo je gubljenje vremena, kazao je potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo.

Sa druge strane, šef Poslaničkog kluba Stranke demratske akcije u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Ibrahim Nadarević kaže da je Federalni parlament uradio dio svojih obaveza u vezi sa zakonom o Javnom RTV servisu Federacije BiH.

Međutim, taj zakon je usvojen u različitim tekstovima u Predstavničkom i Domu naroda, a Nadarević je naveo da je Klub hrvatskih delegata u Domu naroda podnio apelaciju Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti te se sada mora vidjeti kakav je stav Ustavnog suda.

Nadarević ističe da prema mišljenju mnogih pravnika, zakon o RTV servisu, kako je postavljen u Parlamentu FBiH, ne sadrži povredu vitalnog nacionalnog interesa i da je usklađen sa uvjetima za potpisivanje SAA.

Za HDZBiH najbolje rješenje bi bilo da na razini BiH bude jedna državna TV sa tri kanala na jezicima konstitutivnih naroda, izjavio je Feni šef Poslaničkog kluba ove stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mato Franičević.

  • Držimo da je to u skladu s najvišim evropskim i svjetskim standardima. Na koncu, to bi bilo rješenje kakvo je prisutno u višenacionalnim državama Evrope, rekao je Franičević.

Ukoliko postoji politička volja, smatra on, do dogovora se može doći u veoma kratkom roku.

  • U tehničkom smislu to ništa nije zahtjevno. Stvari su poznate. Mogu se prepisati neka rješenja koja postoje u Belgiji i Švicarskoj, a i sami smo ponudili odgovarajuća rješenja koja mogu istinski zadovoljiti sve narode i sve građana u BIH, rekao je Franičević.