Sindikat negoduje
92

Kazazovićev zahtjev u posljednji čas: Uposliti sedam pomoćnika direktora u osnovnim školama u Sarajevu

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u utorak je poslana instrukcija prema sedam osnovnih škola kojom se zahtijeva imenovanje pomoćnika direktora u tim školama. Međutim, ova instrukcija je naišla na osudu Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS.

Osnovne škole Čengić Vila 1, Hrasno, Fatima Gunić, Skender Kulenović, Ćamil Sijarić, Osman Nuri Hadžić i Sokolje prema najnovijoj instrukciji već sada bivšeg ministra obrazovanja, nauke i mladih KS Elvira Kazazovića trebale su imenovati pomoćnike direktora navedenih škola, a sredstva za plate, prema uputi Kazazovića, trebala bi se osigurati budžetom za narednu školsku godinu.

Interesantno, zahtjev je poslan u utorak 25. decembra, samo dan prije imenovanja nove Vlade KS kada je Elvir Kazazović već postao bivši ministar.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS, uputio je zahtjev novoizabranoj resornoj ministrici Zineti Bogunić da instrukciju Elvira Kazazovića hitno stavi van snage.

"Smatram kako je instrukcija bivšeg ministra obrazovanja Elvira Kazazovića zapravo pokušaj socijalnog zbrinjavanja direktora osnovnih škola koji su odradili dva mandata i koji su vrlo blizu da izgube svoje direktorske pozicije. Usput, bolje bi bilo da se novac koji je planiran za plate pomoćnicima direktora preusmjeri za naknade stručnim saradnicima koji rade na inkluzivnom obrazovanju. Također, nova Vlada KS je imenovana 26. decembra, a samo dan ranije je Kazazović otpremio svoj zahtjev osnovnim školama, što je samo po sebi sumnjivo", kazao je Sivro.

Kako dalje navodi Sivro, Elvir Kazazović je ovu instrukciju izradio i poslao školama bez ikakvog raspisivanja konkursa i konsultiranja sa Sindikatom.

"Mi kao Sindikat tražimo da se poštuju propisi. Mi vjerujemo da su direktori bitni, ali nisu važniji od djece u vrtićima i osnovnim školama i zapošljavanja odgajatelja i stručnih saradnika. Mi smo zato i reagirali nadajući se da će ministrica Bogunić ovaj zahtjev ponovo razmotriti i vidjeti šta su prioriteti nove Vlade KS. Ako se ništa ne poduzme, povjerovat ćemo da je nova vlast ista ili gora od one stare", dodao je Sivro.

Saudin Sivro je zaključio da se obrazovanje mora prilagoditi djeci, a ne uposlenicima.