BiH
834

Kazandžija Pašo Bajramović iz Kaknja napravio bakreni eksponat Starog mosta

Piše: E. M.
Pašo Bajramović pored svog eksponata (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Pašo Bajramović pored svog eksponata (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Kazandžija Pašo Bajramović iz Kaknja svoj život je posvetio izradi predmeta od bakra. Zanat je naslijedio od svojih roditelja, a izradom eksponata Starog mosta od bakra pomjerio je granice u onome što voli raditi.

Pedesetogodišnji Kakanjac Pašo Bajramović od djetinjstva se bavi izradom predmeta od bakra, a kazandžiluk se u njegovoj porodici generacijama prenosi s koljena na koljeno.

U razgovoru za Klix.ba Bajramović kaže da i danas sa velikom dozom ljubavi pravi bakrene predmete koji su dio tradicije Bosne i Hercegovine.

"Treba puno vremena da se uradi samo jedna džezva koju danas sve rjeđe viđamo u našim kućama. Za bakrene dijelove tradicije najviše su zainteresovani stariji ljudi. Međutim, gubimo tradiciju, a omladina nam sve češće pije kafu u kafićima iz aparata, a ne iz džezve i fildžana", izjavio je Bajramović.

U svojoj kućnoj radionici pravi sve predmete od bakra koji su ukras ili za svakodnevnu upotrebu. Za svoju dušu napravio je i eksponat Starog mosta od bakra koji izlaže po sajmovima koje posjećuje širom Bosne i Hercegovine.

"Dugo sam planirao da napravim eksponat Starog mosta i blizu mjesec i po dana mi je trebalo da ga napravim. Najviše pažnje sam posvetio luku mosta i na kraju je ispalo dobro", dodao je Bajramović.

Njegov zanat naslijedit će djeca koja se školuju, ali su bez posla, a u narednom periodu planira napraviti i eksponat Begove džamije u Sarajevu.