Dženaza u Kozarcu
175

Kavazović: Zločinci su mislili da će ilovača sakriti zlodjela, mi smo garant da se to neće desiti

A. Z.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović kazao je na dženazi prijedorskim žrtvama da su svi oni koji su danas bili u Kozarcu kod Prijedora garant da stravični zločini nad Bošnjacima u dolini Sane nikada neće biti zaboravljeni te da je zadatak svih da ispričaju svaki detalj stradanja.

"Devet dana nakon dženaze u Srebrenici ponovo smo se okupili kako bismo klanjali dženazu nevino ubijenoj braći i sjetili se onih koje smo već ukopali. Svako od nas nosi bezbroj neispričanih priča, možemo samo zamisliti kroz šta su prolazili šehidi u posljednjim trenucima na ovom svijetu. Nije laka spoznaja da ih nismo mogli zaštititi od onih koji nisu imali samilosti i suosjećanja. Zato nikad ne smijemo dozvoliti da budemo slabi i da o sudbini ne odlučujemo oslonjeni na Boga", kazao je Kavazović.

Istakao je da su svi oni koji su danas bili u Memorijalnom centru Kamičani garant da stravični zločini u dolini Sane nikada neće biti zaboravljeni.

"Zločinci su računali da će bosanska trava sakriti njihova zlodjela, da će istina ostati zakopana u ilovači Tomašice i drugih grobnica, mi smo garant da se to neće desiti. Na nama je da nastavimo kazivati istinu o onome što se dešavalo, da ispričamo priču o svakom ubijenom. Ako mi ne budemo na nivou zadatka i ne ispričamo svaki detalj našeg stradanja, znajmo da je Svemogući kazao da će na danju sudnjem sa ovog svijeta neće moći sakriti ni koliko malo zrno gorušice", istakao je Kavazović.

Kao i svi vjernici, vjeruje da će doći dan kada će zločinci pogledati žrtve u oči i polagati račun za svoja zlodjela.

"Ta vjera nam daje snagu da istrajemo u svojoj borbi. Šehidi će svjedočiti za nas ili protiv nas, zato budimo dostojni njihovi žrtve, čuvajmo istinu i emanet slobode za koju su pali. Genocid je započet u Prijedoru radi uništenja našeg naroda. Zločini nisu bili sporadični ili incidentni, to je bio projekt koji je planiran u svakoj općini u kojoj se goloruki građani nisu uspjeli organizirati i odbraniti. Karakter rata danas se pokušava sakriti, a istina prekrojiti. Ali, kao što na zločine nismo odgovorili zločinima, tako naš odgovor na mržnju ne može biti mržnja. Bitno nam je sačuvati svijest naroda o vjeri i domovini", kazao je Kavazović.

Poručio je da svi imamo obavezu da učinimo sve što je u našoj moći da niko nikada ne proživi ono što su Bošnjaci proživjeli na ovim prostorima, to treba biti lekcija ne samo za nas, nego i za cijeli svijet.

Na platou Memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu klanjana je kolektivna dženaza za šest žrtava iz Prijedora, ubijenih 1992. godine.

Radi se o pet žrtava pronađenih na lokalitetu Korićanske stijene. Pronađeni su posmrtni ostaci Nihada Memića, Rifeta Hirkića, Mirsada Fazlića, Jasima Fazlića i Esada Garibovića. Šesta žrtva Enes Denić pronađen je na lokalitetu Jablanica-Prosara, kod Bosanske Gradiške.

Tužna povorka s tabutima sinoć je pristigla u Kamičane iz identifikacionog centra "Šejkovača" u Sanskom Mostu. Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 499 lokacija, u 73 masovne grobnice, primarne i sekundarne, na području 10 općina i tri države.