Poslala poruku Prijedoru
110

Karić: Kada bih opet pokretala inicijativu za spomenik na Kazanima, ništa ne bih uradila drugačije

I. M.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Grad Sarajevo danas obilježava Dan sjećanja na stradale na stratištu Kazani. Tim povodom posjećen je spomenik koji je podignut na tom mjestu.

Obilježavanju Dana sjećanja prisustvovao je potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Refik Lendo.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Mi smo danas došli ovdje da se sjetimo svih žrtava koji su u toku rata nastradali na ovom prostoru, svih onih žrtava, civila koji su nastradali ne svojom krivicom bez obzira kako se zovu i kako se Bogu mole. Danas smo ovdje da se njih sjetimo i da pošaljemo jednu sliku budućnosti BiH da na ovom prostoru i na prostoru čitave Bosne i Hercegovine ima mjesta za sve njene građane i da sve zajedno damo doprinos da postanemo u Evropsku uniju", kazao je.

Medijima se obratio i potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović te je poručio da je obilježavanje zločina na Kazanima upozorenje i opomena za budućnost.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Mi kao političari moramo poslati poruku da ne smije se više nikada ponoviti ne samo ono što se desilo na Kazanima nego u čitavoj Bosni i Hercegovini. Obilježavanje i poštovanje žrtava od svih ljudi, a pogotovo od političara, je jako značajna za budućnost BiH. To treba da bude naš cilj i obaveza da buduće generacije i djeca nikada više ne dožive ono što smo mi doživljavali. Zbog toga očekujem da nam se na ovakvim događajima pridruže svi političari bez obzira na naciju i na političku pripadnost", rekao je.

Obilježavanju je prisustvovao premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk.

"Danas se sjećamo naših sugrađana koji su na krajnje svirep način ubijeni isključivo zato što su imali drugu vjersku pripadnost ili nacionalnu pripadnost i mislim da je ovo jedan hrabar čin kojim grad Sarajevo, Kanton Sarajevo i BiH pokazuje da ukazuje na ovakve žrtve. Ponosan sam što sam bio dio gradskog vijeća koji u ovom aktuelnom mandatu sa gradonačelnicom Benjaminom Karić podigao spomenik da obilježimo stradanja nevinih žrtava rata", kazao je.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

On je poručio da će njemu tekst spomenika uvijek biti sporan, međutim ima priliku da kaže da su sugrađani ovdje ubijeni samo zato što su imali drugu nacionalnu i vjersku pripadnost.

Rajko Živković, potpredsjednik nevladine organizacije Srpskog građanskog vijeća u Bosni i Hercegovini, kazao je da mu je drago što se sjećamo žrtava koje su ovdje ostavile svoje živote, što svake godine obilježavamo to.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Istovremeno mi je žao što su ljudi ostavili svoje živote, što ih je neko dovukao ovdje i bacio u ovu jamu. Ovakve stvari više se ne smiju i ne mogu desiti. Ja bih tekst još promijenio. Ja sam za to da se na spomeniku napiše ko je uradio taj zločin", rekao je.

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na stradale na stratištu Kazani javnosti se obratila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

"Danas mogu ponoviti riječi koje stoje uklesane na samom spomeniku. Zauvijek ćemo s tugom i poštovanjem sjećati naših ubijenih sugrađana. Danas smo ovdje kako bi odali počast svim nevino ubijenim komšijama, ali isto tako dužnsot je da svaki put kada dolazimo na ovakva mjesta obilježavanja razmislimo i promislimo koliko je svaka agresija i svaki rat put u besmisao. Sarajevo i danas šalje poruku kako oštro osuđuje ubijanje svake nevine žrtve na ovom svijetu bilo da se nalazi u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, bilo da se nalazi bilo gdje drugo. Mislim da je naše Sarajevo uvijek bilo na pravoj strani historije i da smo se uvijek na isti način postavljali prema onima koji pate i onima koji su žrtve", rekla je.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Gradonačelnica se osvrnula i na pitanje teksta na spomeniku koji je za mnoge sporan.

"Ono što je moj fokus od početka jesu nevino ubijene žrtve. I kada smo razmišljali o tekstu fokus nije bio na tome ko je počinio zločin, fokus je bio na tome da se sjetimo naših nevino ubijenih sugrađana. Kada bih opet pokretala inicijativu i kada bih se borila za postavljanje ploče, ja zaista ništa ne bih uradila drugačije. Na spomeniku žrtvama genocida u Srebrenici ne piše ko je počinilac, na spomeniku ubijene djece opkoljenog Sarajeva ne piše ko je počinilac, na Kazanima ne piše ko je počinilac jer mi podjednako žalimo za svakom žrtvom", rekla je.

Ona je imala poruku i za gradonačelnika Prijedora.

"Svake godine, pa i ove, ću poručiti kao gradonačelnica glavnog grada Bosne i Hercegovine, a imam pravo to reći, svojim kolegama, gradonačelnicima drugih bh. gradova, recimo svom kolegi u Prijedoru, Sarajevo je podiglo spomenik na Kazanima. Za mene je svaka diskusija konstruktivna i uvijek ću pristati da razgovaram i da saslušam drugačija mišljenja. Postavljanje svakog spomenika je proces i historija će o tome suditi, ali ja bih bila ponosna da jedan ovakav spomenik vidim u Prijedoru za ubijenu Prijedorsku djecu. Mislim da je kultura sjećanja obaveza i dužnost svih nas u Bosni i Hercegovini", zaključila je.