Respiratorni kongres u Tuzli
0

Karcinom pluća u enormnom porastu u našoj zemlji

SRNA
Štete koje na respiratornom sistemu izazivaju aerozagađenje i pušenje u enormnom su porastu, kao i hronična opstruktivna bolest pluća i karcinom pluća, rekao je Srni Bakir Mehić, predsjednik Naučnog vijeća odbora Trećeg međunarodnog respiratornog kongresa, koji će biti održan u Tuzli od 22. do 24. novembra.

Mehić, koji je dekan Medicinskog fakulteta u Sarajevu, dodao je da je BiH država u kojoj se ništa ne radi na prevenciji karcinoma, ali i jedina zemlja u okruženju koja ne izdvaja takozvani duvanski novac, odnosno nema namjensko oporezivanje duvanskih proizvoda od čega bi se platila dijagnostička sredstva i terapijski lijekovi kako se to radi u Srbiji ili u Hrvatskoj.

On  je istakao da je u posljednjih deset godina  broj oboljelih od tuberkuloze   u BiH  u znatnom padu i da je, sa predratnih oko 120 oboljelih na 100 000 stanovnika, danas broj pao na 60 oboljelih na isti broj stanovnika.  

''Time se mi na određen način ponosimo, ali posao nije završen, jer je to dosta visoka stopa. BiH spada u endemske prostore kada je tuberkuloza u pitanju i zato i dalje činimo sve  da uspješno dijagnostikujemo i tretiramo ovu bolest  da ne bi došlo do njenog novog zamaha'', rekao je Mehić.

Cilj Trećeg međunarodnog respiratornog kongresa je da eminentni stručnjaci iz BiH, zemalja iz okruženja, Evrope i SAD predstave savremene svjetske trendove  u respiratornoj medicini, rekao je Mehić.

On je istakao da je namjera da se na kongresu, nakon četiri godine, pokušaju sagledati novosti  u respiratornoj  medicini i da se to primijeni  u dijagnostici  i liječenju pacijenata. 

"Značaj kongresa utoliko je veći što zbog ekonomske  situacije naši svi ljekari nisu u stanju da idu na eminentne svjetske i evropske kongerse kako bi stekli savremena i moderna znanja'',  rekao je Mehić, koji će na kongresu imati prezentacije iz domena respiratorne  medicine, karcinoma pluća, bronhijalne astme i bolesti disajnih puteva.