Hag
0

Karadžić danas nastavlja ispitivanje Colma Doylea

SRNA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom danas bi trebalo da bude nastavljeno svjedočenje nekadašnjeg šefa Evropske posmatračke misije za BiH Colma Doylea.

Doyle je ranije izjavio da mu je prilikom zajedničkog odlaska na Pale, 1. maja 1992. godine Biljana Plavšić rekla da Srbi "imaju pravo na 70 posto teritorije BiH, jer su navikli da žive na širokim prostorima, a da muslimanima, koji su uglavnom živjeli po gradovima, ne treba toliko prostora".

Karadžić je, unakrsno ispitujući svjedoka, rekao da je stav Srba bio "da ne mogu da žive pod muslimanima, a ne sa njima", a Doyle je prokomentarisao da mu nije jasno šta znači "živjeti pod nekim".  

I prethodni svjedok, nekadašnji ratni izvještač Sky Newsa Arnout van Linden, mogao bi da bude pozvan da se ove nedjelje vrati u Hag, kako bi Karadžić završio svoje unakrsno ispitivanje. 

Posredstvom ovog svjedoka Karadžić osporava odgovornost srpskih snaga za granatiranje i snajpersko djelovanje u sarajevskim opštinama i insistira da je "muslimanska vatra bila početna, a srpska uzvratna".            

Karadžić je pozvao pretresno vijeće Haškog tribunala da ne povećava broj radnih dana u nedjelji, sa sadašnjih tri na pet, na njegovom suđenju, upozorivši da sud "ne smije da dozvoli da se ponovi tragedija sa slučajem Slobodana Miloševića". 

On navodi da je u predmetu protiv Miloševića, koji se takođe branio sam, "brzina suđenja doprinijela pogoršanju zdravlja optuženog i dovela do njegove smrti od srčanog udara". "Doktor Karadžić ne želi da uzgubi svoje dobro zdravlje zbog napornog rasporeda suđenja i vjeruje da Tribunal dijeli tu želju", naovodi se u podnesku odbrane, objavljenom u Haškom tribunalu. 
Karadžić smatra da, ukoliko se bude radilo više od tri dana u sedmici, on neće imati pravedno suđenje, jer neće moći da se adekvatno pripremi za unakrsno ispitivanje.