Gradnja cesta
145

Kanton Sarajevo za otkup tri bespravno izgrađena objekta plaća pola miliona KM

S. Š. U.
Prva transverzala (Foto: D. S./Klix.ba)
Prva transverzala (Foto: D. S./Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo će na sjednici koja će biti održana sutra glasati i o prijedlozima odluka o otkupu bespravno izgrađenih objekata na dionicama IX i I transferzale za koje se izdvaja pola miliona KM sredstava kredita EBRD-a.

Naime, zastupnici će glasati o dvije odluke davanja saglasnosti Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo i Direkciji za puteve Kantona Sarajevo za zaključivanje Ugovora o kupoprodaji objekata radi njihovog rušenja svrhu izgradnje IX i I transverzale.

O tome kako je moguće da se izdvajaju sredstva za otkup objekata koji su svakako trebali biti privremenog karaktera, što implicira da su trebali biti srušeni, a sada ih se otkupljuje, pitali smo v.d. pravobranioca Kantona Sarajevo Samira Termiza.

"Po zakonu imamo knjižno i vanknjižno glasništvo. Knjižno su oni koji imaju građevinsku dozvolu i koji su upisani kao vlasnici. Imamo i vanknjižno vlaništvo, što su privremeni objekti koji su se gradili po nekadašnjim odobrenjima. Oni se nisu upisivali u zemljišne knjige", kazao je Termiz za Klix.ba.

Na pitanje zašto se sredstva isplaćuju osobama koje su gradile objekte privremenog tipa na zemljištu koje im ne pripada, odgovorio je:

"Ova dionica i tako jako puno dionica, se finansiraju iz sredstava EBRD-a. Pod njihovim uslovima Kanton Sarajevo je donio odluku o preseljenju i okvir za otkup na osnovu kojih se vršio ovaj dio otkupa tih objekata. Zemljište nije njihovo, ali se tretiraju objekti. To je bio uslov EBRD koji je on potpisao sa državom BiH i to je onda spušteno po kantonima".

Vlasnicima privremenih objekata koji obavljaju neku privrednu djelatnost, isplaćuje se i naknada onoga što prema procjeni vještaka ekonomske struke predstavlja gubitak dobiti.

U jednom od slučajeva, Pravobranilaštvo KS je donijelo mišljenje kojim su istakli kako smatraju da vlasnik nema pravo na takvu vrstu naknade, ali je Skupština Kantona Sarajevo morala izmijeniti odluku kako bi se toj osobi i ta naknada isplatila.

"Skupština je donijela odluku. Mi smo za jednu od svih odluka po ovim kriterijima EBRD-a bili mišljenja da mu jedan dio naknade nije pripadao. Kasnije je EBDR smijernicama dao mišljenje da to njemu ipak pripada i morala se izmijeniti skupštinska odluka jer se radilo o terminološkoj razlici", kazao je.

Šta se sve otkupljuje za izgradnju transferzala?

U svrhu izgradnje IX i I transferzale u Kantonu Sarajevo, za otkup vanknjižnih i bespravno izgrađenih objekta izdvojena su sredstva u iznosu od preko 500.000 KM.

U prvom slučaju radi se o privremenom objektu koji je vanknjižno vlasništvo u ulici Safeta Zajke, a za koji će se vlasniku isplatiti 392.715 KM.

Fotografije privremenih objekata iz mišljenja sudskih vještaka
Fotografije privremenih objekata iz mišljenja sudskih vještaka

Drugi objekat nalazi se također u ulici Safeta Zajke, bespravno je izgrađen i za njega će se isplatiti 30.424 KM.

Kanton Sarajevo plaća i za bespravno izgrađenu štalu, sušnicu i plastenik na Kobiljoj glavi. Za štalu je predviđeno 50.782 KM, za bespravni stambeni objekat 59.831 KM, a tu je i naknad za demontažu i prenos plastenika od 500 KM.

Osobi koja je bespravno izgradila te objekte bit će isplaćeno ukupno 112.051 kM.

Koliko je ovakvo nešto opravdano budući da se radi o bespravno izgrađenim objektima i šta to govori o zakonodavstvu u BiH koje takvo nešto dopušta te šta rade inspekcije, svako može zaključiti.

Detaljnije o odlukama otkupa možete pogledati ovdje.