Ništa se nije promjenilo
0

Kalabić: Danas ćemo završiti priču o Kukiću

FENA
Drago Kalabić
Drago Kalabić
Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Drago Kalabić kazao je danas novinarima da se, što se tiče imenovanja Slave Kukića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ništa nije promijenilo.

"Ubijeđeni smo da ćemo danas tu stvar završiti kako to procedure nalažu i da ćemo s deset glasova protiv završiti priču sa Slavom Kukićem“, kazao je Kalabić te dodao da apeluju da Predsjedništvo BiH djeluje politički odgovorno, da djeluju kao politički realisti da im se ne ponovi ova farsa s Kukićem.

Kalabić je kazao da očekuje da će Predsjedništvo, u skladu s procedurama, donijeti takvu odluku koja će omogućiti prolaz u parlamentu i stabilizaciju političkih prilika.

"Očekujemo, u skladu s Ustavom, prijedlog od Predsjedništva, a kako će oni doći do kandidata, mi im nemamo pravo to sugerisati. Jedino što apelujemo je da to bude kredibilan kandidat, kandidat koji ima obezbijeđenu parlamentarnu većinu i kandidat koji će, na neki način, obezbijediti prolaz u parlamentu“, kazao je Kalabić.

Na pitanje da li se, imajući u vidu godišnje odmore i rokove, može desiti da se ova priča završi tek u septembru, Kalabić je kazao da se u zakonima i procedurama nigdje ne spominju godišnji odmori.

"Nisam siguran da oni koji su doveli do toga imaju pravo da godišnje odmore ubace u tu proceduru. Mi očekujemo da će se ustavni rok za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara ispoštovati. To je naše očekivanje“, kazao je Kalabić.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebao bi se na sjednici koja je u toku u drugom krugu izjašnjavati o kandidatu za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Slavo Kukić je na sjednici Predstavničkog doma PSBiH održanoj krajem juna dobio opću, ali ne i potrebnu entitetsku većinu glasova poslanika, jer je protiv njegovog imenovanja glasalo 10 poslanika iz RS-a dok je jedan bio suzdržan.

Nakon toga uslijedilo je usaglašavanje u Kolegiju Doma, ali kako Kolegij nije postigao saglasnost o potvrđivanju imenovanja Slave Kukića, poslanici će se o tome izjašnjavati u drugom krugu glasanja.