Odličan 5+
0

Kako ublažiti strah i stres kod djece?

Sarajevo-x.com
Tjeskoba nije neobičan problem današnje djece. Kao i odrasli, djeca različito reagiraju na stres ovisno o svojoj dobi, osobnosti i vještinama pronalaska utjehe. Kada je u pitanju tjeskoba kod djece, mlađi školarci vjerojatno neće moći objasniti svoje osjećaje, za razliku od onih starijih koji znaju točno što im smeta i zašto (iako nema garancije da će tu informaciju i podijeliti s roditeljima).

U većini slučajeva, strah, tjeskoba i stres kod djece mijenjaju se ili nestaju tokom godina. Uzroci nekada mogu biti vanjski, poput problema u školi, promjene u obitelji ili svađe s prijateljima. Osjećaj tjeskobe može biti uzrokovan i dječjim osjećajima ili pritiscima, poput želje za boljim uspjehom u školi ili uklapanjem u društvo. Iako je stres dio odrastanja, o njemu valja voditi računa uvijek, a ne samo sada kad je najizraženiji. Ponekad je blaga uznemirenost, manji stres prije važnog ispita ili neke nove situacije potreban kako bi iz postojeće situacije dijete došlo do novih spoznaja. Manje intenzivan stres je obično prisutan i u procesu učenja svake nove vještina i sličnim situacijama. Takva blaga uznemirenost koja pokreće dijete može biti iskorištena za dodatno motiviranje i predviđanje novih postignuća.

Međutim, kod svake intenzivnije uznemirenosti, osobito ako su one česte, može doći do problema kod djeteta. Zato dijete treba podršku! Djeci je važna pomoć i obiteljske i školske sredine – najvažnije je da roditelji i obitelj te nastavnici čuju djecu i imaju razumijevanja za to stresno razdoblje u njihovim životima, da im budu na raspolaganju, da razgovaraju s njima, da toleriraju njihove sitne nepodopštine, da im budu podrška i ohrabruju ih, da budu pozitivni te im pomognu u razmišljanju i planiranju, organizaciji obveza, traženju optimalnog rješenja…