BiH
365

Kako se zapošljavalo u TK: Teolog na čelu televizije, penzioner direktor aerodroma

Piše: D. Brkić
Skupština TK (Foto: Klix.ba)
Skupština TK (Foto: Klix.ba)
Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je zaključak o zabrani zapošljavanja u javnim ustanovama u svojoj i nadležnosti Vlade TK na period od 60 dana.

Zaključak je definisao zastupnik Mersed Šerifović iz NS Radom za boljitak, a za njega je glasao 21 zastupnik, dva su bila protiv, tri suzdržana, dok ih devet nije prisustvovalo jučerašnjoj vanrednoj sjednici.

Zastupnik Šerifović je nakon jučerašnje sjednice izjavio kako će rezultati revizije zapošljavanja u javnim ustanova biti zanimljivi, posebno kada je u pitanju period vladavine Vlade TK Seada Čauševića u posljednjih pet mjeseci.

Kako se zapošljavalo u javnim ustanovama TK? Nakon što je KO SDP-a u Skupštini TK promijenio nekoliko partnera na red je došla i Stranka za BiH. U SBiH su, kako su navodili, bili zainteresovani za pozicije u javnim preduzećima, a ne i za ministarske fotelje. Sticajem okolnosti kadrovima SBiH je pripalo nekoliko ministarstva, jer je nekoliko članova BPS SH poslije pucanja koalicije sa SDP-om preko noći prešlo u SBiH i na taj način ostalo u ministarskim foteljama.

Stranka za BiH je svoju zainteresovanost pozicijama u javnim preduzećima vrlo brzo pretočila u djelo. Za direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja imenovali su Velida Torića, protiv kojeg je Tužilaštvo BiH, nakon hapšenja 25. decembra prošle godine, podiglo optužnicu zbog korupcije i zloupotrebe položaja.

Kadar iste stranke Esed Mujačić je na poziciji direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla naslijedio Envera Jukanovića. Međutim, Mujačić je penzioner, a postojala su naznake kako su pojedini zastupnici u Skupštini TK pripremali teren za njegovo imenovanje na mandat od četiri godine, ali ih je u tome onemogućio jučerašnji usvojeni zaključak na vanrednoj sjednici Skupštine TK.

Kemal Nurkić, teolog iz Gradačca, na osnovu prijedloga SBiH imenovan je za direktora JP RTV TK, dok je brat skupštinskog zastupnika Besima Imamovića, Fuad Imamović, postavljen na mjesto direktora JP Direkcija regionalnih cesta TK, a on je i član Nadzornog odbora JP Šume TK. Prethodno je Fuad Imamović bio osam godina načelnik Općine Kladanj.

Mandatar Bahrija Umihanić najavio je kako će takvu praksu prekinuti, te da će učiniti sve da se depolitizuje javni sektor, odnosno da na prvom mjestu bude kompetencija, znanje, vještina i radno iskustvo pa tek onda pripadnost političkim partijama.