Tema emisije Odličan 5+!
0

VIDEO / Kako izgraditi samopouzdanje vašeg djeteta?

Sarajevo-x.com
Um djeteta je do sedme godine u svom ključnom razdoblju i sve što uđe u malu glavicu tada - tamo će i ostati. Ukoliko dijete u toj dobi proživi traumu sa snažnim emocionalnim reakcijama, ona će se urezati u psihu i postati dio osobnosti.

Ono što trebamo znati jeste da kada je dijete izloženo nizu negativnosti, to će se reflektirati u onome što će dijete postati u odrasloj dobi. Ukoliko su okruženi ljudima koji ih sputavaju i nabacuju im osjećaj manje vrijednosti, a to mogu biti čak i njihovi vlastiti roditelji, kasnije će pokazivati niži stepen samopouzdanja.

Djeca se međusobno uspoređuju u vrtiću, školi, sportskim klubovima, s prijateljima, unutar različitih skupina kojima pripadaju i tako spoznaju svoje vrijednosti i sposobnosti. Mnoštvo djece često prati nerealan osjećaj o njihovim sposobnostima, misle da nisu sposobni, da su manje sposobni od drugih i da, iako vježbaju ili treniraju, neće uspjeti.

Zato je bitno roditeljsko vođenje u dobrom smjeru s podrškom i poticanjem. Roditelj može pomoći djetetu razvijati samopouzdanje, objektivno ga pohvaliti za sva njegova postignuća, dati mu povratnu informaciju o njegovim sposobnostima i vještinama. Ova tema je detaljnije obrađena u emisiji Odličan 5+!

Projekt Odličan, 5+! je u potpunosti u skladu sa usvojenim akcionim planom strategije protiv maloljetničkog prijestupništva Kantona Sarajevo i Federacije BiH, aktivnost pod brojem 1.1-4 priprema afirmativnih odgojno-obrazovnih projekata u saradnji sa elektronskim medijima, inicijatori projekta već dvije godine nisu naišli na razumijevanje predstavnika općinskih, gradskih, kantonalnih i federalnih vlasti.

U prevenciji maloljetničkog prijestupništva možete pomoći i vi. Saznajte kako na www.odlican5plus.ba.

Pozvani su svi pojedinci, organizacije, NVO, klubovi koji svojim aktivnostima, konceptima i idejama mogu pomoći u borbi protiv maloljetničkog prijestupništva, da se jave na e-mail [email protected] ili na broj telefona 033/671-702 kako bi bili predstavljeni u okviru rubrike Primjer za 5+.