Kuduz - tragedija u dva čina
26

Junuz Kečo i pastorka Sanela poginuli su zajedno, držeći se za ruke

Sarajevo-x.com
Foto: Slobodna Bosna
Foto: Slobodna Bosna
Najpoznatiji tragični lik iz bh. kinematografije Bećir Kuduz, pravog imena Junuz Kečo, i njegova tada 14-godišnja pastorka Sanela Fazlibašić, čiju je majku Rasemu ubio sredinom 80-ih, poginuli su 19. avgusta 1993. godine u selu Gojakovac kod Lepenice. Kečin suborac Ifet Ipa Huseinović reporterima "Slobodne Bosne" ispričao je kako je tog dana izvukao poginule Junuza i Sanelu - kada su ih našli, bili su mrtvi i držali se za ruke.
Foto: Slobodna Bosna
Foto: Slobodna Bosna
"U Gojakovac smo uspjeli ući tek kad je pao mrak. Našli smo ih jedno pored drugog, još su se držali za ruke. Na brzinu smo ih izvukli i prebacili u mrtvačnicu. Ne sjećam se gdje je Sanela bila pogođena, čini mi se u glavu, a Junuza je metak pogodio negdje kod čela, i kada sam ga okrenuo na potiljku je imao veliku izlaznu ranu", ispričao je za "Slobodnu Bosnu" Kečin suborac.

"Prije rata ga nisam znao toliko, rijetko je bio u ovim krajevima, radio je na građevini s rođakom Avdom, i često su išli dole po Dalmaciji. Kad je počeo rat, Junuz je prvo bio u obezbjeđenju komandanta Nijaza Zrne, a poslije je prešao u izviđačko-diverzantsku jedinicu. Bio je dobar borac, hrabar, ali i veliki samotnjak. Skoro nikada nije pričao, uvijek je bio u svom svijetu, i znao je po tri dana ništa ne progovoriti. Kada bismo išli u izviđanje, išao je pola kilometra ispred nas, i dok mi dođemo on bi već sve izvidio", govori o Keči Ipa Huseinović.

Tačan način njihove smrti i do danas je ostao nepoznanica. Neki kažu da su otišli da prošetaju u selo koje se nalazilo na "ničijoj zemlji" između linija Armije BiH, HVO i Vojske RS, drugi pak da su išli po stvari iz napuštenih kuća kako bi opremili trošnu kuću u mjestu Mokrine koju su dobili na korištenje nakon pada Kečinog Gornjeg Žeželeva. O Keči mještani isto imaju oprečna mišljenja, nekima je heroj, a za druge ubica supruge i lokalni kabadahija koji je prije rata uništavao slavlja i demolirao svadbe.

Junuz Kečo i Sanela Fazlibašić posljednji smiraj našli su na mezarju Mokrine, stotinjak metara od mjesta na kojem su tokom rata kratko stanovali, skupa sa Sanelinom nanom. Njihovi mezari su jedan iza drugog.

Kompletnu reportažu možete pročitati u aktuelnom broju "Slobodne Bosne".