Bihać
0

Josipović i Izetbegović razgovarali o prekograničnoj saradnji BiH i Hrvatske

FENA
Premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača danas se u Bihaću sastao sa predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem i članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Razgovaralo se o prekograničnoj suradnji i potencijalnim zajedničkim projektima.

"Akcent smo stavili na zajedničke projekte koji će pomoći u ekonomskoj stabilizaciji u regionu, posebno kad Republika Hrvatska uđe u Evropsku uniju", kazao je u izjavi medijima član državnog Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Prema njegovim riječima, razgovaralo se i o plinofikaciji Like i Unsko-sanskog kantona, te jednom mega projektu vrijednosti 2,7 milijardi eura, kojim bi vojni aerodorom Željava trebao biti pretvoren u jedan kargo aerodrom, teretni, koji bi opsluživao cijeli region.

"Tu bi posao moglo pronaći oko 40.000 ljudi", naglasio je Izetbegović.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović kazao je da se radi o jednom inicijalnom projektu, čiji je početak bio u Zagrebu gdje su bili i potencijalni investitori.

"Sada ćemo početi raditi studije kako bi taj projekt ušao u jednu ozbiljnu fazu", dodao je.

Razgovaralo se i o granici između dvije države, te je zaključeno da su dva granična prijelaza nedovoljna.

Stoga će se vladama obje države uputiti zahtjev da se iznađu rješenja, kao i za povećanje broja malograničnih prijelaza kojih bi također trebalo biti više, jer mještani vrlo često moraju bespotrebo duže putovati do svojih imanja na obje strane.

Josipović je zajedno sa Izetbegovićem pozvao Bošnjake u Hrvatskoj da iziđu na popis stanovništva koji je u toku i da se registriraju u skladu sa svojom pripadnošću.

Josipović je podsjetio da je u Rijeci u toku izgradnja islamskog centra.

"Radi se o velikom ambicioznom projektu, koji je značajan za bošnjačku manjinu i muslimane građane Republike Hrvatske", dodao je.

Nakon Bihaća, Josipović se zajedno sa Izetbegovićem uputio upravo u obilazak tog centra.