BiH
0

Još uvijek nema rješenja za bošnjačke učenike iz Konjević Polja

FENA
Protest roditelja i djece iz Konjević Polja (Foto: FENA)
Protest roditelja i djece iz Konjević Polja (Foto: FENA)
Nema još rješenja za bošnjačke roditelje i učenike iz Konjević Polja u vezi s problemom uvođenja nacionalne grupe predmeta u nastavu te oni nastavljaju proteste ispred Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu.

Jedan od roditelja Muhizin Omerović rekao je Feni da je jučer u Konjević Polju održan sastanak roditelja na kojem se razgovaralo o mogućim rješenjima za nastavak školovanja njihove djece.

Roditelji su odbili dvije opcije prema kojima bi njihova djeca mogla nastaviti školovanje u Sapni ili Novoj Kasabi.

"Roditelji su ovo ocijenili neprihvatljivim i odlučili da nastave s bojkotom nastave", kaže Omerović.

Prošle sedmice je u Sarajevu održan sastanak koji je organizirao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović radi rješavanja problema u vezi s uvođenjem nacionalne grupe predmeta u školu u Konjević Polju.

Foto: FENA
Foto: FENA

Sastanku su prisustvovali premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, ministar obrazovanja i kulture Federacije Damir Mašić, predstavnik Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i advokat Nedim Ademović te roditelji iz Konjević Polja.

Vlada Federacije BiH, izjavio je nakon sastanka premijer Nikšić, nema nadležnosti za rješenje problema djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja, već Vlada Republike Srpske. Ali, ne možemo sjediti skršenih ruku i ostaviti djecu da sjede u šatorima.

"Živimo u 21. vijeku, a imamo djecu koja su u šatorima umjesto u školi. Nemam ništa novo reći osim da se rješenje za djecu bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja mora iznaći što prije, jer ova sitacija predugo traje. Stvaramo dodatne podjele, iako postoje ljudi kojima to i odgovara", naglasio je Nikšić.

Foto: FENA
Foto: FENA

Ocijenio je da je međunarodna zajednica ta koja posjeduje instrument za postizanje rješenja, ali da su pokazali nevjerovatnu pasivnost.

Bošnjačka djeca iz Konjević Polja ne pohađaju nastavu od 2. septembra, a zahtijevaju od nadležnih institucija u RS-u da osuguraju odvijanje nastave na bosanskom jeziku i uvođenje nacionalne grupe predmeta.

Svoja prava roditelji i djeca već gotovo dva mjeseca traže pred OHR-a, gdje su podigli šatorsko naselje.