Borjana Krišto
0

"Još je rano da razmišljam o kandidaturi za Predsjedništvo"

SRNA
Borjana Krišto
Borjana Krišto
Predsjednik Federacije BiH (FBiH) i član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Borjana Krišto rekla je da još ne razmišlja o mogućnosti da bude zajednički kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

"Tijela stranke će odlučiti ko će biti kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i sada je zaista rano o tome govoriti. Nije ni dogovoreno da se ide sa jednim predsjedničkim kandidatom kojeg bi podržale ostale stranke", istakla je Krišto za "Nezavisne novine".

Ona smatra da bi dolazak žene na mjesto člana Predsjedništva BiH bitno uticalo na demokratizaciju BiH, a i žene su, kaže ona, sklonije kompromisima od muškaraca, što bi pomoglo rješavanju nagomilanih problema u zemlji.

"Ali, o imenima je rano govoriti. Još uvijek mi traje mandat predsjednika FBiH i namjeravam ga do kraja pošteno odraditi. Poslije toga, vidjećemo kako će se razvijati situacija", dodala je Krišto.

Iz HDZ 1990., HSP-a BiH i HSS-NHI ističu da bi zajednički kandidat hrvatskih stranaka za člana Predsjedništva BiH trebalo da bude nestranačka ličnost koja se već dokazala na nekom polju van politike, dok je iz krugova bliskih HDZ-u BiH procurila informacija da će predsjednik ove stranke Dragan Čović insistirati da Krišto bude zajednički kandidat.

Portparol HDZ 1990 Veso Vegar je rekao da se o imenima osoba za potencijalnog zajedničkog kandidata za hrvatskoga člana Predsjedništva još uvijek nije razgovaralo među liderima stranaka s hrvatskim predznakom.

Portparol HSS-NHI Zoran Stojanović je rekao da je za hrvatski narod u BiH nužno da stranke kandiduju jednog kandidata kako "Bošnjaci ponovno ne bi doveli Željka Komšića u Predsjedništvo".
Visoki funkcioner HSP-a BiH Željko Asić je  potvrdio da se i ova stranka zalaže za jednog hrvatskog kandidata za člana Predsjedništva.