BiH
56

Jerlagić: U aneksu sporazuma sa SDA napravit ćemo raspodjelu mjesta u izvršnoj vlasti u FBiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Predsjednik Stranke za BiH (SBiH) Amer Jerlagić kazao je za Klix.ba kako sa delegacijom Stranke demokratske akcije (SDA) još uvijek nije raspravljao o ministarskim mjestima u Vladi Federacije BiH.

Jerlagić je istakao kako mu je poznato da će novim koalicionim partnerima SDA pripisati funkciju u izvršnoj vlasti u Federaciji BiH na kojima se trenutno nalaze funkcioneri iz Demokratske fronte.

"Nije bilo razgovora o raspodjeli pozicija. Mi znamo šta je pripadalo Demokratskoj fronti, a to su ova četiri ministarstva i mjesto potpredsjednika iz reda srpskog naroda. Ipak to će biti otvoreni razgovori pošto će SDA imati razgovore s još nekim strankama", kazao je Jerlagić.

Dodao je da će SBiH i SDA u aneksu koalicionog sporazuma napraviti raspodjelu pozicija o kojim delegacije stranaka još uvijek nisu razgovarale.

Na pitanje da li će SBiH glasati za Prijedlog zakona o radu na sutrašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Jerlagić nije precizno odgovorio, a prijetnje opozicionih političkih stranaka kako se ovaj Prijedlog neće naći ni na dnevnom redu Doma naroda, Jerlagić je prokomentarisao riječima: "Živi bili pa vidjeli".

"Vjerujem da će zakon u odnosu na Prijedlog koji je došao iz Vlade BiH morati pretrpjeti neke amandmanske izmjene. Ne znam da li će proći u ovoj sedmici, ali vjerujem da će nakon izmjena biti usvojen", rekao je Jerlagić.

On je kazao kako je u sporazumu SDA i SBiH, a koji još uvijek nije ugledao svjetlost dana, SBiH insistirala da se doda pitanje fonda za razvoj BiH na bazi državne kolaterale.

"Prihvatili su tu sugestiju jer smatram da su i SDA i SBiH političke stranke koje su probosanski orijentisane i da je to način rješavanja krize koja potresa BiH, odnosno da ćemo tu imovinu moći staviti u funkciju razvoja BiH. Osim toga, u sporazum su kao prioriteti stavljeni i euroatlantski put BiH, reformska agenda i podržavanje takvih projekata, kao i svih onih stvari vezanih za borbu protiv korupcije, kriminala, nepotizma i vraćanje konkursa kada je riječ o zapošljavanju u javnim preduzećima", rekao je Jerlagić.

Na kraju je istakao kako su SDA i SBiH na sastancima uspjeli otvoreno riješiti pitanja koja su opterećivala odnos ovih dviju stranaka.

"Partneri iz SDA su prihvatili sugestije koja se tiču jedne tužbe koja je bila u KS, jer ne možemo se tužiti, a biti partneri. Također, bilo je govora i o lošim odnosima koji su proistekli iz samih problema u koaliciji Domovina. U svakom slučaju SDA je prihvatila naše primjedbe", kazao je Jerlagić.