Čelić
0

Jerko Ivanković Lijanović otvorio "Dane jagodastog voća BiH"

FENA
Federalni dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović otvorio je danas u Čeliću 22. manifestaciju „Dani jagodastog voća BiH", naglasivši važnost ove specijalizirane gospodarske manifestacije, koja je postala prestižno mjesto za prezentaciju agrobiznisa.

Ove se godine na "Danima jagodastog voća" u Čeliću predstavlja 550 izlagača poljoprivredne opreme i mehanizacije te poljoprivrednih proizvođača iz BiH i regije.

Ivaković Lijanović je u svom govoru ukazao i na tešku situaciju u kojoj se nalazi domaća poljoprivreda, prije svega, zbog lošeg vođenja poljoprivredne politike proteklih godina te izostanka političke volje da se bh. poljoprivredni proizvođači adekvatno zaštite, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

„Stoga je naš cilj izboriti se za povećanje proračunskih sredstava za poljoprivredu, ali i za uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje i trajnih i sezonskih. Sadašnjih tri posto iz federalnog proračuna, koliko se izdvaja za poljoprivredu, nije dovoljno, posebno imajući u vidu susjedne i zemlje EU koje značajno potiču poljoprivrednu proizvodnju. Očekujemo od Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH da povećaju porez na luksuz i uvedu zaštitne mjere, čime bismo entitetskim vladama osigurali dodatna sredstva, a kako bi, onda, iste mogle uvažiti naše zahtjeve za povećanjem sredstava za poticaje u poljoprivredi“, kazao je Ivanković Lijanović.

Pozdravio je održavanje ove regionalne manifestacije, čija je uspješnost, kontinuitet i tradicija pozitivno utjecala i na ukupne rezultate u proizvodnji, preradi i prometu jagodastoga voća te na unapređenje ove proizvodnje na području sjeveroistočne Bosne.

„Ove godine na području općine Čelić proizvedeno je 800 tona jagoda, od čega je dio plasiran i na zahtjevnom svjetskom tržištu, što je veliki uspjeh ove općine i svih pet hiljada poljoprivrednih proizvođača. Posebno me raduju i ogromna nastojanja lokalne zajednice kada je u pitanju pokretanje prerađivačkih kapaciteta u Tvornici za preradu voća i povrća u Čeliću, što će dovesti i do novog zapošljavanja, ali i do mogućnosti sigurnog otkupa svih poljoprivrednih proizvoda“, kazao je Ivanković Lijanović, dodavši kako će se zalagati da ovi i ovakvi projekti uspiju i dobiju neophodnu potporu.

Federalnom dopremijeru i ministru Ivankoviću Lijanoviću ovom prigodom urečeno je i priznanje „Prijatelj manifestacije“.