BiH
2

Javnost ima pravo da zna imena počinilaca krivičnih djela

SRNA
Građanima BiH zakonom je garantovano pravo da znaju imena počinilaca ratnih zločina i drugih teških krivičnih djela, a to je i u interesu porodica žrtava, istaknuto je na tribini u Prijedoru, koju su organizovali Međunarodna komisija za traženje nestalih (ICMP) i BIRN.

Porodice nestalih, kako je naglašeno, imaju posebno pravo da se upoznaju sa okolnostima i imenima počinilaca koji su odgovorne za stradanje njihovih članova.

Na javnoj tribini je rečeno da građani imaju pravo da se protive praksi anonimizacije sudskih presuda i optužnica koje u BiH već godinu i po dana provode pravosudne institucije.

Portparol Odjeljenja za odnose sa javnošću ICMP-a Aida Mia Alić kaže da je namjera da se organizovanjem ovakvih skupova građanima skrene pažnja da sudska vijeća krše njihova zakonom zagarantovana prava da znaju šta se zaista dešava u sudovima.

U svim gradovima BiH i preko društvenih mreža BIRN je 26. juna počeo prikupljanje potpisa da bi se pravosudnim institucijama dokazalo da postoji javni interes da se zna identitet osoba koje su počinile ratne zločine ili druga krivična djela.

Predstavnica BIRN-e Erna Mačkić istakla je da se zalažu da se čuje glas žrtve, posebno kada je riječ o elektronskim medijima.

"Sada imamo praksu da Sud BiH izdaje samo 10-minutni audio i video zapis sa suđenja na osnovu kojeg se ne može napraviti objektivan i kvalitetan prilog", navela je Mačkićeva.

Ona je istakla kako ovom kampanjom žele da podstaknu pravosudne institucije da promijene sadašnju politiku da bi građani i porodice nestalih dobili konkretne i kvalitetne informacije sa suđenja za ratne zločine i druga krivična djela.