BiH
0

Javna rasprava ponudila različita mišljenja o zakonu o visokom obrazovanju

FENA
Različita mišljenja "za" i "protiv", iako većinom bez konkretnih zamjerki, obrazloženja ili pojašnjenja dijelova teksta zakona, mogla su se čuti danas na javnoj raspravi o Prijedlogu zakona o visokom obrazovanju u BiH, koju je u Sarajevu organizirala Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Iako je najavljeno mnoštvo učesnika, kao što su visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling, Sulejman Tihić, Mladen Ivanić, ambasadori Dimitris Kourkoulas i Douglas Davidson te predstavnici univerziteta i resornih ministarstava, skupu se odazvao tek manji broj pozvanih.

Riječ je o Prijedlogu zakona o visokom obrazovanju koji je nedavno usvojio Predstavnički dom PSBiH, a mišljenja o njegovom konačnom usvajanju su različita.

Oni koji su "za" smatraju da je njegovo usvajanje nužno kako bi Bosna i Hercegovina provela reformu oblasti visokog obrazovanja te u njenu strukturu ugradila evropske standarde, dok su drugi stava kako ne treba prihvatati bilo koje rješenje tog zakona ukoliko ono neće zadovoljiti prava sva tri naroda i omogućiti ispunjenje uvjeta za stvaranje evropskog sistema visokog školstva.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH Ivo Miro Jović ocijenio je u uvodnom obraćanju kako novim Prijedlogom zakona nije u potpunosti ispoštovana odluka Ustavnog suda, koji je jedan od prijedloga ovog zakona oborio smatrajući ga pogubnim za hrvatski narod. Novo rješenje zakona nije u potpunosti zadovoljavajuće.

Načela zakona trebaju omogućiti uključenje BiH u evropski prostor obrazovanja te strandardizaciju sistema. Međutim, to neće biti moguće realizirati u okviru sadašnjeg rješenja, jer ono predviđa ponovno donošenje desetak novih zakona u toj oblasti.

Također, Jović je mišljenja da akreditiranje visokoškolskih institucija mora biti na razini države te da je potrebno ispoštovati prava sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Pomoćnica ministra civilnih poslova BiH Esma Hadžagić podsjetila je kako rad na zakonu o visokom obrazovanju traje još od 2004. godine i ovaj prijedlog zakona je njegova 17. verzija. Prethodne su "pale" zbog dva suprotstavljena koncepta. Pobornici prvog koncepta kategorični su da visoko obrazovanje u BiH mora biti dignuto na nivo države kao generator ukupnog društveno-ekonomskog razvoja, dok drugi zagovaraju opciju da ova oblast ostane na razini kantona.

Hadžagić je ustvrdila kako ovaj prijedlog zakona pruža minimalne standarde koje zahtijeva Bolonjski proces i rast evropskog prostora visokog obrazovanja te zadovoljava neke od naših unutrašnjih potreba. Apsolutno je uveden trociklusni sistem školstva i evropski sistem prijenosa kredita. Stoga je njegovo usvajanje u interesu svih 650.000 studenata u BiH.

Dekan Pravnog fakulteta u Mostaru Ljubomir Zovko je mišljenja kako su prva i posljednja verzija zakona u ključnim stvarima iste te da će i dalje o temeljnim pitanjima odlučivati entiteti putem 14 zakona, koliko ih Prijedlog predviđa. Upravo postojanje više zakonskih rješenja onemogućava provođenje Bolonjskog procesa, zaključio je.