BiH
0

Izviđačko ljeto na Boračkom jezeru donijelo radost djeci: Mladi izviđači testirali svoje granice

Klix.ba
Na Boračkom jezeru prošlog četvrtka je počelo 59. Izviđačko ljeto pod sloganom "Glasnici budućnosti" u kojem u prvoj smjeni učestvuje 175 djece iz Zenice.

Učesnici su radili na čišćenju i uređenju tabora, te učestvovati u radionici Yu-Gi-Oh koju je vodio Sanjin Samardžić. Na predavanju najstarijeg člana izviđačke organizacije u Zenici Miroslava Popovića Mire mladi izviđači su slušali o nastanku organizacije izviđača u Zenici, o kampu na Boračkom jezeru i kako je to sve izgledalo nekada davno. Miro je rado odgovarao na pitanja svih učesnika. Za KZP drugog dana svaki vod je imao zadatak pripremiti aktivnost kojom približava narod i kulturu koja im je data u zadatak.

"Četvrti dan kampa obilježili smo kao dan bez mobitela. Roditelji su bili obaviješteni o našim aktivnostima. Nikom od učesnika nije nedostajao mobitel jer je dan bio ispunjen adrenalinom, svi učesnici su se spuštali niz zip line, koji se nalazi u okviru kampa Zeničkih izviđača na Boračkom jezeru. Prije večere su učestvovali u turniru u odbojci i fudbalu. Navečer na KZP-u učesnici su imali zadatak pripremiti parodije na neke od čuuvenih bajki kao što su 'Princeza na padarajzu', 'Šarenkapica' i sl", kazali su iz Saveza izviđača grada Zenica koji su organizatori Izviđačkog ljeta.

Na dan obilježavanja genocida u Srebrenici, aktivnosti kampa su bile prilagođene. Djeca su izrađivala Srebrenički cvijet, te su imala rotirajuće radionice pod nazivom "Mirotvorci "gdje se razgovaralo o poznatim ljudima koji doprinose ili su doprinosili razvoju tolerancije, suživota i širenju ljubavi u svijetu.

"Šestog dana, u jutranjim satima počele su aktivnosti u sklopu adrenalinskog parka Boračko jezero, gdje su učesnici predvođeni našim instruktorima pomjerali svoje granice straha i svi uspješno prošli kroz adrenalinski park. Popodnevne aktivnosti bile su obilježene radionicama: foto radionica, muzička radionica, radionica o predrasudama", kazali su iz Saveza.

Kamp će trajati do 9. augusta do kada će se smijeniti četiri grupe mladih izviđača na Boračkom jezeru.