Gostovao u emisiji na TV 1
56

Izetbegović: Vjerovatno ću biti jedan od kandidata za predsjednika SDA

FENA
Bakir Izetbegović (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je večeras da će kongres Stranke Demokratske Akcije (SDA) biti održan 26. maja naredne godine, te da će tu odluku potvrditi Glavni odbor te stranke.

Upitan od voditeljice TV 1 da li će se kandidirati za predsjednika stranke, Izetbegović je kazao: "Ja se ne mogu kandidirati, mene mogu drugi kandidirati. Mogu prihvatiti kandidaturu“.

"Očekujem da baza SDA, s općinskih i kantonalnih nivoa, da svoje kandidate i mislim da ću imati dovoljan broj kandidatura koje će me obavezati da se odazovem. Vjerovatno ću biti jedan od kandidata", kazao je Izetbegović.

Na pitanje u kojem smjeru će nastaviti ta stranka ukoliko on bude na čelu, Izetbegović je kazao da će se prije svega fokusirati na ono što se zove država BiH "bio ja predsjednik SDA ili ne“.

"Dakle, država BiH koja ima efikasne institucije i mehanizme i efikasno može da provodi zakone koji će značiti jednakost ljudi u BiH. Kad do toga dođemo, onda će se stvari početi same po sebi rješavati“, kazao je.

Odnos tri člana Predsjedništva BiH ocijenio je između korektnog i prijateljskog, te da "uspijevaju da taj vrh piramide u BiH bude valjan i da šalju smirujuću poruku".

"Imali smo više od 300 odluka, od toga se oko tri četiri nismo dogovorili", kazao je.

Mišljenja je da će, prije ili kasnije, u BiH biti riješeni politički problemi, ali da je važno založiti se za razvoj privrede i ekonomije u ovoj državi, pozabaviti se problemom zapostavljanja i neobnavljanja privrede i neulaska investicija u BiH, kao i gubitkom radnih mjesta.

"Federacija BiH i RS imaju rupe u budžetu. To se neće moći izdržati ako se ne bude organizirano radilo na stvaranju boljeg ambijenta u kojem svi zajedno radimo da privučemo investicije i omogućimo zapošljavanje. Ovako to, naprosto, neće ići. Uskoro će to postati vidljivo, doći će do reagiranja javnosti, štrajkova radnika", kazao je.

Izetbegović je kazao da je, u namjeri da doprinese razvoju vanjsko-političke i ekonomske suradnje, nedavno razgovarao s turskim zvaničnicima o organiziranju privrednog foruma Turske i BiH koji će biti održan u Istanbulu i rezultirati nastavkom investiranja Turske u BiH. Slični razgovori vođeni se, kaže, i s Pakistanom i Azerbejdžanom.