BiH
163

Izetbegović u Doboju: Država brže treba da reaguje na poplave

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je u Doboju izjavio da po pitanju poplavljenih područja država treba brže da reaguje te da ne bi trebalo biti godišnjih odmora obzirom da je do zime ostalo oko dva mjeseca.

Izetbegović je u izjavi za medije nakon današnjeg sastanka sa gradonačelnikom ovog grada Obrenom Petrovićem kazao kako je u posjeti poplavljenim područjima jer "ponovno imamo problem".

"Zemlja je zasićena vodom, korita su napunjena materijom i vrlo lako dolazi do poplava. Procijenit ćemo danas da li je potreban novi angažman Oružanih snaga i ako to bude potrebno Predsjedništvo BiH će donijeti ponovno potrebne odluke", rekao je Izetbegović, istaknuvši kako država treba što brže da reaguje od lokalnog nivoa pa do vrha.

"U ovom vremenu ne bi trebalo biti nikakvih godišnjih odmora, imamo dva mjeseca do zime. Trebamo biti angažovani na dnevnoj bazi" kazao je Izetbegović.

Na pitanje novinara vezano za konkretnu pomoć poplavljenim područjima Izetbegović je kazao da postoje sredstva koja su obećana na donatorskoj konferenciji, podsjetivši da se radi o cifri od oko 360 miliona maraka.

"Zato kažem da i donatori trebaju biti agilniji. Sredstva su osigurana, potrebni su projekti, jasne transparente porcedure i koordinacija svega: brži rad, bolja i brza saradnja svih nivoa vlasti u BiH", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Gradonačelnik Petrović se zahvalio Izetbegoviću i delegaciji zbog posjete Doboju, kazavši kako je grad Doboj i ranije, a i sada imao podršku.

Petrović je dodao da mnogi pitaju zašto se ne radi brže, kazavši kako je kada je u pitanju ovaj problem bilo potrebno puno više raditi tokom proteklih godina.

"Sad sve što pokušamo uraditi preko noći možemo napraviti više štete. Zato moramo raditi dugotrajno, biti uporni i pratiti jednu dinamiku", rekao je Petrović.

Izetbegović je u okviru posjete Doboju obišao narodnu kuhinju čiji su osnivači Medžlis Islamske zajednice Doboj, Međunarodni forum solidarnosti i Grad Doboj te gradsku ambulantu kojoj je tokom majskih poplava nanesena velika šteta.

Nakon Doboja Izetbegović će posjetiti Maglaj, gdje se očekuje da će obići Osnovnu školu „Maglaj“ i sportsku dvoranu „Pobjeda“, te razgovarati sa lokalnim stanovništvom.