BiH
0

Izetbegović na Summitu EPP-a u Bruxellesu

FENA
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sudjelovao je danas u radu proširenog Summita Grupacije evropskih narodnih stranaka u Bruxellesu (EPP).

Taj summit je ujedno priprema za sutrašnji sastanak Evropskog vijeća i prisustvuju mu šefovi evropskih država i vlada koji dolaze iz te političke grupacije.

Summitu, kojim je predsjedavao Wilfried Martens, predsjednik EPP-a, između ostalih prisustvovali su predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy, predsjednik Evropske komisije José Manuel Barroso, njemačka kancelarka Angela Merkel i premijer Španije Mariano Rajoy.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović Summitu je prisustvovao kao predstavnik SDA, a u obraćanju je informirao prisutne o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u našoj zemlji.

U tom kontekstu istakao je da je stabilnost BiH ugrožena konstantnom antidejtonskom retorikom, ugrožavanjem dostignutog stepena provedenih reformi, kao i padom investicija u domaću ekonomiju.

Naglasio je da takve prilike direktno uzrokuju gubitak radnih mjesta i čine da entitetski budžeti zavise od kreditnih zaduživanja.

Imajući u vidu navedeno, pozvao je prisutne evropske lidere da nastave podržavati našu zemlji na njenom evroatlantskom putu, te značajnije investiraju u infrastrukturu i ekonomske tokove BiH.

"Reformski procesi u zemlji se moraju ubrzati, nipošto vratiti unazad", kazao je Izetbegović. Istaknuo je da tužilaštva, policija i Centralna izborna komisija moraju služiti građanima, a ne političkim liderima.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sastao se uoči Summita s Wilfriedom Martensom, predsjednikom EPP-a.

Izetbegović je istakao potrebu bliže suradnje EPP stranaka u BiH i regiji, dok je predsjednik Martens s tim u vezi izrazio namjeru EPP-a da u proljeće 2013. godine organizira Regionalnu konferenciju EPP stranaka Zapadnog Balkana", saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.