BiH
6

Izetbegović: Jalove prepirke u BiH moraju prestati

FENA
Bakir Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Općinski odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Novi Grad Sarajevo organizirao je večeras u Sarajevu tribinu o temi "Prioriteti djelovanja SDA u aktuelnoj političkoj situaciji", na kojoj je uvodničar bio zamjenik predsjednika SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izetbegović je govorio u svjetlu danas objavljenih posljednjih rezultata evropske statističke službe EUROSTAT koji su pokazali da je Bosna i Hercegovina najsiromašnija zemlja u Evropi. Istraživanje se odnosilo na visinu bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku i uključivalo je standard kupovne moći stanovništva jedne zemlje.

"U BiH žive građani s najlošijim životnim standardom što su depresivni podaci zbog toga ćemo u dva naredna mjeseca održati desetine tribina kako bismo s članovima i simpatizerima SDA tražili izlaz iz te situacije", kazao je novinarima Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje postoje li već neki načini kako prevazići tu situaciju, Izetbegović je kazao da dok političari u BiH mirnodopskim ili političkim sredstvima nastoje ostvariti ratne ciljeve BiH neće ići ka perspektivnijoj budućnosti.

"Nema podjele BiH, nema novih entiteta, a svađe samo tjeraju nove investitore. Kapital je u BiH prošle godine 11 puta manje ulazio nego u pretprošloj godini i to nije put kojim se treba ići. Stoga, jalove prepirke u BiH moraju prestati i uspostaviti se set lidera koji će kontinuirano raditi na ostvarenju boljih ciljeva kao što su zapošljavanje mladih, brz iskorak ka NATO-u i EU te nastojati prenijeti poruku svijetu da je kapital dobro došo u BiH", istaknuo je Izetbegović.

Uz konstataciju da je i sam bio učesnik prepirki s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, Izetbegović je kazao da je on samo upozorio Dodika na to da bespotrebno iscrpljivanje na prepirke ne vodi BiH nikuda.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Kantona Sarajevo Denis Zvizdić u svom obraćanju okupljenim članovima, simaptizrima SDA i građanima kazao je da se ne smije zaboraviti na to koliko je SDA važan politički faktor u BiH.

Prisutni su učenjem fatihe i minutom šutnje odali počast prvom predsjedniku SDA i prvom predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću, šehidima i poginulim borcima kao i svim žrtvama protekog rata.