BiH
161

Izborni rezultati premijera i ministara FBiH: Helez dobio najviše, Lijanović najmanje glasova

Piše: E. Gorinjac
Vlada Federacije BiH
Vlada Federacije BiH
Članovi Vlade Federacije nisu se baš proslavili na proteklim, Općim izborima, što je uostalom na neki način i pokazatelj njihovog rada u mandatu na izmaku.

Neki od njih koji su bili na listama uopće nisu uspjeli dobiti dovoljan broj glasova da uđu u parlamente, dok su se drugi jedva provukli. Mali je broj onih koji se mogu na sav glas hvaliti izbornim rezultatom.

Krenimo redom. Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić među onima je članovima Vlade sa najmanjim brojem glasova na ovim izborima. On je osvojio 4.761 glas, što mu je bilo dovoljno za ulazak u Federalni parlament. Njegov stranački kolega Enver Bijedić, ministar prometa i komunikacija, dobio je 3.655 glasova i direktni mandat u Zastupničkom domu FBiH.

Erdal Trhulj iz SDA, aktuelni ministar energije, rudarstva i industrije, nije dobio dovoljan broj glasova za ulazak u Federalni parlament. Dobivenih 5.109 glasova u skladu sa izbornim pravilima nije bilo dovoljno za Zastupnički dom.

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić iz SDP-a dobio je 3.133 glasova. On će dobiti mandat u Zastupničkom domu FBiH.

Ministar za boračka pitanja Zukan Helez (SDP) dobio je mandat u Federalnom parlamentu sa 8.588 glasova.

U Federalni parlament će i ministar kulture i sporta iz SDA Salmir Kaplan sa 7.676 glasova.

Jerko Ivanković Lijanović iz Narodne stranke Radom za boljitak koji je izbornu kampanju proveo u zatvoru, dobio je 646 glasova, što nije bilo dovoljno za ulazak u Zastupnički dom FBiH u njegovom slučaju.

Federalni ministar zdravstva iz SDP-a Rusmir Mesihović dobio je tek  1.833 glasa i mandat u Zastupničkom domu FBiH u skladu sa izbornim pravilima.

Ministar Adil Osmanović iz SDA je bio kandidat za Narodnu skupštinu RS-a i dobio je direktni mandat sa 4.193 glasa.

Predrag Kurteš, sadašnji ministar unutarnjih poslova bio je kandidat za Skupštinu KS, ali nije uspio osvojiti mandat sa tek 1.231 glasova.

Zoran Mikulić, federalni ministar pravde, član SDP-a, dobio je tek 1.913 glasa, a bio je kandidat za Parlament BiH.

Ministar finansija Ante Krajina bio je kandidat za Skupštinu Livanskog kantona, ali nije dobio dovoljan broj glasova i mandat.

Vjekoslav Čamber, ministar rada i socijalne politike, nije ni bio na izbornim listama, dok je ministar trgovine Milorad Bahilj bio kandidat za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona, ali nije prošao.

Ministar prostornog uređenja Desnica Radivojević nije bio kandidat za bilo koje zakonodavno tijelo u BiH, kao ni Sanjin Halimović, ministar razvoja, poduzetništva i obrta.

Ministrica turizma i okoliša Branka Đurić bila je kandidatkinja za Narodnu skupštinu RS-a, mandat nije dobila, a imala je samo 946 glasova.