Vlast u win-win situaciji
16

Izbori u Mostaru ponovo aktuelni, ali SDA-u i HDZ-u nisu potrebni

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Od 2012. godine održavanje lokalnih izbora u Mostaru bar jednom godišnje vrati se u žižu interesovanja. Iz nekog razloga to se ponovo dešava. ali iskustvo iz petnaestak takvih kampanja nije pozitivno.

Scenario je obično isti. Prvo jedan izvor objavi da je krenula diplomatska akcija par stranih ambasada, potom neki naš visokorangirani političar otvoreno kaže da su izbori u Mostaru izvjesni i trebaju biti održani obično prve naredne godine, da bi potom uslijedila razrada ideje i okupacija medijskog prostora naredni mjesec dana.

Ovaj put diplomatska akcija je već u toku, a Dragan Čović Mostar spominje u svakoj prilici.

Aner Žuljević, zastupnik Socijaldemokratske partije u Skupštini HNK i Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, za Klix.ba kaže kako je svakom dobronamjernom jasno kako se najave dogovora oko Mostara koriste isključivo kao ucjenjivačka pregovaračka platforma za druge nivoe vlasti.

"Mi građani Mostara već deceniju smo žrtve političkih trgovina viših nivoa u kojima nikad nije bilo iskrene namjere da se problem riješi. Gospodin Čović se nažalost pokazao kao najlošiji prognostičar političkih procesa u državi, što znajući njegovu inteligenciju jasno odražava kako se gospodin samo igra sa svima nama. Što se mene lično tiče, dok god dva čovjeka iz HDZ i SDA imaju mogućnost da svake godine iznova troše 50 miliona KM samostalno mi nikada nećemo dobiti rješenje u organizaciji lokalnih sastanaka", izjavio je Žuljević.

Grad je u potpunom haosu

Pita se dalje, zašto bi bilo kome u SDA i HDZ bio interes imati Gradsko vijeće i eventualnu opoziciju kad ovako mogu mirne duše trošiti novac građana Mostara, a da nikom ništa ne pravdaju ili podnose bilo kakav izvještaj.

"Grad je u potpunom haosu, investitora ozbiljnih i nema. Živimo na automatskom pilotu turističkih sezona, dok nam sve više sugrađana traži sreću u zemljama EU. Uspjeli su zaštitnici konstitutivnih naroda svojim neradom i javašlukom, natjerati konstitutivne da bježe iz grada glavom bez obzira postati Ostali u Njemačkoj. Mi ćemo svako malo gledati najave fingiranih pregovora u kojima je unaprijed poznat jedino neuspjeh gdje je uvijek neko drugi kriv za isti, a građani su jedini sigurno oštećeni u tim providnim igrankama", kazao je.

Navodi kako međunarodna zajednica mora shvatiti da je suodgovorna za stanje, te da je ostavila građane Mostara licemjerno u rukama lošeg domaćina.

"Nemaju više niti jedan alibi da ostaju po strani kada je u pitanju organizacija izbora u smislu prevazilaženja anarhije koja uzima sve veći danak u perspektivi života naše lokalne zajednice", zaključuje Žuljević.

SDA i HDZ u "win-win situaciji"

Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke BiH i zastupnik u Skupštini HNK, kaže kako cijela priča nije realna, posebno da se ad hoc nađe dogovor samo za Mostar, jer je on ustavna kategorija i dio Izbornog zakona i treba ga tretirati s drugim protuustavnim dijelovima tog zakona.

"Politički dogovor oko izbornih pravila je postignut još na prijelazu iz 2017. u 2018. godinu, ali zastoj je nastao jer SDA insistira da se ne mijenjaju samo izborna pravila koja su dio odluke Ustavnog suda, već da se tretira i ustrojstvo Mostara, imenovanje dogradonačelnika, funkcionisanje gradske uprave što uopće nije predmet apelacije. O tim stvarima treba odlučivati Gradsko vijeće i tad je došlo do zastoja", smatra Raguž.

Dodaje da postizanje dogovora i političke volje da se izbori održe naredne godine apsolutno nije realno jer nije u interesu ni HDZ-u, ni SDA-u, jer su oni u Mostaru u "win-win situaciji".

"Oni traže rješenje, a mole Boga da ga ne nađu. Raspolažu s ogromnim sredstvima, a račune ne polažu nikom", zaključio je Raguž.

Anel Kljako iz SBB-a kaže kako u ovom trenutku još uvijek nisu izvjesni izbori u Gradu Mostaru za iduću godinu, ali smatra da bi se to moglo desiti naredne godine.

"Prošle godine smo čak bili jako blizu i vjerujem da ako nastavimo s razgovorima da ćemo ubrzo doći i do konačnog rješenja za Grad Mostar", izjavio je.