Pozvali se na Elaborat
46

Iz Općine Trnovo tvrde: Boja ubačena u ponor na Babinom dolu nije registrovana na Vrelu Bosne

Klix.ba
Vrelo Bosne
Vrelo Bosne
Općina Trnovo objavila je saopštenje koje se tiče posljedica gradnje na području Bjelašnice, te njenih izravnih utjecaja na Vrelo Bosne uz tvrdnju da boja ubačena u ponor na Babinom dolu nije registrovana na mjestu gdje izvire ova rijeka.

Općina Trnovo pozvala se na činjenice koje dokazuje "Elaborat zaštite izvorišta vode za piće Sarajevsko polje", koji je izradio Institut za hidrotehniku Sarajevo 2013. godine, a godinu kasnije ga usvojila i Vlada KS.

Između ostalog, na osnovu jednog dijela ovog dokumenta, koji je Općina Trnovo prenijela u cijelosti, tvrde da boja ubačena u ponor na Babinom dolu nije registrovana na Vrelu Bosne. Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

11.4.3.2 Bojenje ponora na Babinom dolu:

U okviru izrade Elaborata zaštite izvorišta vode za piće Sarajevsko polje izvršeno je hidrogeološko bojenje ponora u Babinom dolu na Bjelašnici. Ovaj ponor ranije nije ispitivan, premda se radi o značajnoj lokaciji na kojoj egzistira turistički kompleks, sa većim brojem hotela, restorana i drugih turisičkih sadržaja. Ponor je lociran na koordinatama x = 6.523.260 m i y = 4.841.434 m, a nadmorska visina je 1.235 mn.m.

Obilježavanje ponora izvršeno je korištenjem natrijumfluoresceina, koji je ubačen u ponor u količini od 15 kg. Ubacivanje obilježivača izvršeno je dana 07. 12. 2010. godine u 12:00 sati. Pripremljeni traser ispušten je u sabirni šaht sistema za odvodnju oborinskih voda sa platoa u zoni ponora, koji je direktno povezan sa upojnim bunarom kojim se oborinske vode infiltriraju u tlo. Po upuštanju obilježivača, izvršeno je ispuštanje 8,5 m3 vode kako bi se osigurao brzi transport obilježivača do upojnog bunara.

Pojava boje praćena je na tri vrela: Vrelu Bosne, Hrasničkom vrelu i vrelu Semizov bunar.

U periodu praćenja pojave obilježivača na navedenim vrelima, koji je trajao do 05. 01. 2011. godine, boja nije registrirana na Vrelu Bosne" (strana 221 i 222 pomenutog Elaborata).

Cijeli dokument može se pronaći na sljedećem linku."