BiH
0

Ivanić: Komšićevo ponašanje diplomatski skandal

FENA
Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić smatra da je neprimjereno to što predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić nije došao na razgovor između komesara EU za proširenja Ollija Rehna i bh. političkih lidera.

Ivanić je večeras na pres-konferenciji u Banjoj Luci po dolasku iz Brisela kazao da smatra "diplomatskim skandalom i elemetranom nekulturom to što je uradio Komić ako se zna da su Ren i još dva komesara EU odvojila vrijeme da razgovaraju sa članovima delegacije BiH".

"Bio je u Brisleu, došao je povodom razgovora sa Renom i ostalim komesarima, a nije se pojavio. To više govori o njemu samom, a ne bilo čemu drugom", kazao je lider PDP-a.

On smatra da je komunike Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) u okvirima očekivanog i da je dao snažnu podršku Daytonskom sporazumu, te izražavajući uvjerenje da će BiH ispuniti postavljene uvjete do kraja ove ili u privih nekoliko mjeseci naredne godine kako bi i OHR prestao da funkcionira u BiH.

"Ovaj dokument je možda najveća podrška Daytonskom sporazumu od njegovog potpisivanja i mislim da je to pozitivna stvar", naglasio je Ivanić uz ocjenu da je komunike PIC-a korektan dokument.

Lider PDP-a smatra i da je dio kumunikea koji se onosi na proces tranzicije OHR-a evidentno vezan za proces potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU i pet zadatnih ciljeva našoj zemlji, od koji je jedan već realiziran i odnosi se na fiskalno vijeće za koje vjeruje da će biti prihvaćen, kao i drugi postavljeni zadaci.

Na osnovu razgovora sa komesarom EU za proširenje Olijem Renom može se, naveo je, zaključiti da BiH može potpisati taj sporazum za mjesec i po dana kada usvoji zakone o reformi policije.

"Sada će teško biti protiv reforme policije i usaglašenih zakona koji su potpuno prihvatljivi EU", kazao je Ivanić izražavajući nadu da partije iz FBiH, SDA i S BiH, neće odustati od Mostarskog dogovora, jer će, ako budu protiv, "jako teško moći objasniti građanina BiH zašto su zaustavili pozitivne trendove".