BiH
0

Ivanić: Crvenim se kao čovjek kada vidim šta je sebi dopustio ANURS

FENA
Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Partija demokratskog progresa (PDP) je jedan od glavnih stupova opozicionog Saveza za promjene u RS-u, koji će zvanično biti formiran u srijedu, 30. aprila, ocijenio je danas predsjednik te stranke Mladen Ivanić.

"Glavni cilj te grupacije jeste da jasno kaže da je protivnik aktulene vlasti i da nema s njima namjeru da bilo šta trguje, već da je mijenja", rekao je Ivanić na pres-konferenciji u Banjoj Luci, nakon sjednice Predsjedništva PDP-a.

Savez za promjene imat će jednog kandidata za predsjednika RS-a, a o konkretnim imenima bit će riječi krajem maja na konvenciji te grupacije.

Uputit će poziv svim partijama i nevladinim organizacijama koje to žele da se priključe Savezu za promjene, jer smatraju da ima mjesta i prostora i za njihov puni angažman.

"To smatramo posebno važnim u uslovima kada smo imali priliku da vidimo da je Akademija nauka i umjetnosti RS (ANURS) sebi dozvolila da se njen prostor koristi za vrlo specifične teorije zavjere koje ovdje razvija Stefan Karganović. Ozbiljna institucija koja pretenduje da bude temelj, a trebali bi i biti glavni nosilac naučnog djelovanja u RS-u, ustvari služi za najniže klasične politikanske zloupotrebe", tvrdi predsjednik PDP-a.

Kaže da se kao čovjek "crveni jer je Akademija sebi dozvolila da se bavi takvim stvarima", dok će za koji mjesec "svih ti ljudi biti sramota, jer su davali prostor najprimitivnijim političkim gadostima".