BiH
51

Istraživanje FES-a: 45 posto birača u BiH ne izlazi na izbore jer ne vide alternativu

Piše: A. M.
Istraživanje koje je u 2013. godini u BiH provela njemačka fondacija "Friedrich Ebert Stiftung" (FES) otkrilo je skandalozno stanje bh. demokratije i količinu nezadovoljstva građana onim što već decenijama rade političke elite u BiH.
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

Prema istraživanju pod nazivom "Apstinenti u Bosni i Hercegovini/Nevidljiva strana izbora", koje je predstavljeno danas u Mostaru, gotovo 45 posto birača u BiH ne izlazi na izbore.

"Ovih 45 posto ljudi koji ne izlaze na izbore ne znači da nisu politički zainteresovani, već da je ključ u tome što oni zapravo ne vide alternative,” izjavila je Judith Illerhues, direktorica FES-a u BiH.

“Lično podržavam ove ljude, zgađen političkom nekulturom, koja se demonstrira bahatošću i koja podrazumijeva sljedbeništvo i klijentelu, a ne građanina koji misli”, rekao je prof. Mile Lasić sa mostarskog Sveučilišta.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

Socijalni psiholog Srđan Puhalo, smatra da je u BiH neizlazak na izbore protest protiv onoga što se dešava u zemlji i što narodu rade političari.

"Oni u principu vole kada je mala izlaznost, pogotovo ako su na vlasti. Zašto? Zato što oni imaju svoje partijske vojnike, partijske činovnike, koji vrlo disciplinirano izlaze i glasaju - ne za njih kao za nekoga ko nosi određenu ideju, ko ima određeni program,” kazao je Puhalo.

Istraživanje o apstinenciji birača provedeno je u martu 2013. godine na uzorku od 1.225 punoljetnih građana u BiH, metodom anketiranja licem u lice.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba