BiH
4

Istraživanje ACCOUNT-a: Nepoštivanje procedura pri zapošljavanju u javnom sektoru

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Istraživanje Antikorupcijske mreže ACCOUNT "Analiza stanja u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru u BiH", koje je provedeno u augustu i septembru 2014. u 67 institucija i javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo, pokazalo je da 50 posto njih nema pravilnike niti bilo koji pravni akt na osnovu kojeg vrše popunu upražnjenih radnih mjesta.

Na okruglom stolu koji je održan danas u Sarajevu povodom prezentacije rezultata istaknuto je da su na taj način omogućena koruptivna krivična djela kao što su "zloupotreba položaja i ovlasti", "primanje mita i drugih oblika koristi", "nezakonito posredovanje", "nesavjestan rad u službi" i druga.

Također, navedeno je da samo četiri analizirana pravilnika propisuju obaveznu javnu oglasnu proceduru bez mogućnosti neposrednog zapošljavanja, dok ostali sadrže korupcijske mehanizme i diskriminatorne elemente jer sadrže odredbe po kojim rukovodioci mogu vršiti neposredno zapošljavanje.

Od 67 subjekata obuhvaćenih istraživanjem 34 je odbilo da dostavi spiskove zaposlenih u 2014., a njih 20 je dostavilo nepotpune podatke.

Predstavnici ACCOUNT-a naglasili su da u javnom sektoru postoji jasan sistem zapošljavanja na čijem vrhu su političke stranke koje putem ministarstava ili kabineta načelnika zapošljavaju svoje članove, čime diskriminiraju veliki broj nezaposlenih osoba.