Zbog mise za Bleiburg
748

Isti cilj, drugi povod: HDZ Evropi ponovo skreće pažnju na "ugroženost" Hrvata u BiH

A. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Ovih dana zabilježeno je učestalo političko lobiranje visokih dužnosnika HDZ-a BiH prema Evropskoj uniji, a u vezi sa održanom misom za Bleiburg u Sarajevu 16. maja gdje su paralelno održani i protesti antifašista.
Posljednji u nizu HDZ-ovih dužnosnika koji je pisao pismo Briselu odnosno centrali najjače grupacije u Evropskom parlamentu, Evropskoj narodnoj stranci (EPP), bio je danas međunarodni sekretar HDZ-a BiH Josip Brkić, inače aktuelni zamjenik ministra vanjskih poslova BiH.

On je izrazio zabrinutost "zbog pojedinih postupaka dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA), posebno otvorenog poziva za otkazivanje mise".

"Kako je i sam kardinal Puljić kazao, od njega je gradonačelnik Sarajeva tražio da odustane od mise za žrtve Bleiburga, te je dobijao i razne prijetnje.Takve akcije ne doprinose povjerenju i međusobnom razumjevanju, dijalogu i miru među narodima u BiH, niti doprinose jednakopravnosti konstitutivnih naroda u BiH, što je u skladu s našim Ustavom, već naprotiv, kreiraju tenzije, nesigurnost i zabrinutosti“, naglasio Brkić.

Dan prije njega predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je otvoreno pismo dužnosnicima EU u kojem je, u najkraćem, naveo da se u BiH omalovažavaju Hrvati. Čavara se u ovom pismu, dijelom osvrće i na misu za Bleiburg, ali uglavnom kruz druge primjere provlači tezu o "uskraćivanju osnovnih ljudskih prava najmalobrojnijem konstitutivnom narodu u BiH - hrvatskom narodu".

Čavari je direktno odgovorio zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Edin Mušić (SDA) poručivši mu da "Čavara piše isključivo za domaću upotrebu, uz uvjerenje da će hiljadu puta ponovljene laži koje iznosi o SDA i Bošnjacima postati istine".

Lobiranje u Briselu zbog mise za Bleiburg započela je zastupnica HDZ-a u Evropskom parlamentu Željana Zovko. Ona je prošle sedmice na sjednici Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta izjavila da su u Sarajevu ugrožena vjerska prava kardinalu Puljiću.

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac nekoliko dana kasnije uputio je pismo Manfredu Weberu, predsjedniku grupe Evropske narodne stranke u Evropskom parlamentu u kojem je rekapitulirao cijeli slučaj.

Inače, "kap koja je prelila čašu" za zvaničnike HDZ-a u BiH jeste Rezolucija o poštivanju žrtava ustaškog režima, koja je prošle sedmice usvojena na Predstavničkom domu PSBiH. Rezoluciju su predložili poslanici Kluba Naša stranka - Nezavisni blok Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut.

Nakon žustre rasprave, članovi Kluba HDZ-a BiH su napustili sjednicu Zastupničkog doma i prije nego što je usvojena rezolucija.

Bilo kako bilo, misa za Bleiburg ponovo je poslužila HDZ-u da skrene pažnju i na druga pitanja koje već duže vrijeme tište ovu stranku, a to je izborni zakon i ugroženost hrvatskog naroda, a zbog čega su prije nekoliko godina, također, pokrenuli intenzivne lobističke aktivnosti u institucijama EU.