BiH
0

Ispred Suda i Tužilaštva BiH protestirali predstavnici udruženja žrtava rata

FENA
Udruženje "Žene- žrtve rata", Savez logoraša BiH, Udruženje "Majke Srebrenice i Žepe" i druga udruženja žrtava rata održali su danas mirni protest ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH zbog bijega ratnog zločinca Radovana Stankovića iz KPZ Foča.

-Ratni zločinac Radovan Stanković je napustio KPZ Foča uz pomoć Dodikove jednonacionalne policije, smatra predsjednica Udruženja "Žene-žrtve rata" Bakira Hasečić.

Ona je u izjavi Feni kazala kako su na ovaj način još jednom potvrđene tvrdnje žrtava da u policiji RS-a rade ratni zločinci koji su za "uposlenje dobili certifikat po ratnoj zasluzi".

Izrazivši zabrinutost činjenicom da je Stanković na slobodi, udruženja pitaju ko će osigurati zaštitu žrtvama i svjedocima, njihovim porodicama koje su se vratile na područje Foče i ostalim povratnicima.

-Je li to ponovno zastrašivanje i uputa povratnicima da im nema mjesta u RS-u, pitaju udruženja žrtava rata.

Oštar protest su uputili Odjelu za ratne zločine što Stankovića nisu zadržali u pritvorskoj ćeliji Suda BiH, već ga uputili na izdržavanje kazne u grad u kojem je izvršio masovno i sistematsko silovanje.

Udruženja žrtava rata zatražili su promjenu Pravilnika koji je donio bivši ministar pravde BiH Slobodan Kovač, a odnosi se na kriterije za upućivanje osuđenih osoba na izdržavanje kazne zatvora.

To posebno uključuje članove 11. i 14. Pravilnika kojim se, kako tvrde žrtve, legaliziraju jednonacionalni zatvori.

Udruženja traže od sadašnjeg ministra pravde BiH Bariše Čolaka da donese pravilnik prema kojem će svi ratni zločinci služiti kaznu na jednom mjestu, a ne da ih se dijeli po vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti.

Delegaciju udruženja žrtava rata primila je predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso koja je, prema riječima Bakire Hasečić, podržala njihove zahtjeve.

Kreso je kazala da Sud BiH mora postupati po evropskim standardima, te Pravilniku Ministarstva pravde BiH.