BiH
0

Islamska zajednica u BiH osuđuje zloupotrebu termina "islam"

FENA
Upotreba termina "islam" i vrijednosti koje on u sebi implicira u političke svrhe ili radi političke manipulacije je neprihvatljiva i vrijeđa muslimane i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Islam je, kako se dalje navodi u saopćenju, Božija Riječ, Njegova Istina koja je spuštena ljudima i u sebi nosi univerzalne vrijednosti i principe dobra za ljude.

Milorad Dodik je u kontekstu oživljavanja sjećanja na početak genocidnog projekta ponovo koristio termin "islam", rekavši da su Bošnjaci putem Alije Izetbegovića imali očiglednu namjeru da islamiziraju Bosnu i Hercegovinu.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje ovu i svaku drugu vrstu zloupotrebe termina "islam", kao praksu kojoj često posežu neki srpski političari i ekstremisti.

Također, Islamska zajednica insistira da srpski političari u Banjoj Luci i Beogradu prestanu zloupotrebljavati vjeru islam i skreće pažnju međunarodnoj zajednici da srpski političari u Beogradu i Banjoj Luci šire klimu mržnje i rasizma prema muslimanima zbog njihove vjere islama.

Dakako, drugo je pitanje ima li iko da odgovori Dodiku u ime mrtvog Alije Izetbegovića? Gdje su Bošnjaci, njihova pamet i sloboda, ili opet čekaju da im Dodik dođe na kućna vrata pa da se probude i shvate da napad na Aliju ustvari nije na Aliju, već na njih i njihovu porodicu? Hoće li im opet biti silovne majke, sestre i kćerke da bi shvatili da se trebaju boriti za druge, kako bi odbranili vlastita prava, prije svih pravo na život i čast?, kaže se, između ostalog, u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prenosi MINA.