Proljetni seminar
149

Iskustva stipendista Fondacije Jericho: Naučeni smo da učinimo da nas se nešto pita

B. R.
Predavanje Nermine Kelić, generalne direktorice kompanije Universal Media Sarajevo (Foto: Jericho)
Predavanje Nermine Kelić, generalne direktorice kompanije Universal Media Sarajevo (Foto: Jericho)
Studenti iz cijele Bosne i Hercegovine ovog vikenda uče životne vještine potrebne u 21. stoljeću - od profesionalaca različitih zanimanja uče kako živjeti u sve dinamičnijem svijetu.

To im je omogućila američka Fondacija Jericho čiji su stipendisti. Ova fondacija iz grada Kalamazoo, koji se nalazi u saveznoj državi Michigan, osnovana je 2000. godine kako bi tada finansijski pomogla jednom Bosancu i Hercegovcu da studira.

Predavanje Nermine Kelić, generalne direktorice kompanije Universal Media Sarajevo (Foto: Jericho)
Predavanje Nermine Kelić, generalne direktorice kompanije Universal Media Sarajevo (Foto: Jericho)

Dvije decenije poslije, stipendira brojne bosanskohercegovačke studente koji na jesenjim i proljetnim višednevnim seminarima stiču spomenute vještine. Dakle, fondacija ne daje samo finansijsku podršku, već i, kako sami stipendisti kažu, životnu podršku.

Iskustvo stipendista

Ovogodišnji proljetni seminar je na Ilidži, a na kojem su i predavači iz Sjedinjenih Američkih Država. Student pete godine Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Sifet Karalić je među Jerichovim stipendistima koji imaju priliku i da profesionalno šestosedmično iskustvo steknu u SAD-u.

Sifet Karalić (Foto: Klix.ba)
Sifet Karalić (Foto: Klix.ba)

U razgovoru Klix.ba je ukazao da je cilj fondacije da mladi ostanu u Bosni i Hercegovini - da u njoj žive i rade. Govoreći o vještinama koje uče na seminaru, naglasio je da ih, između ostalih, psiholozi uče kako da se nose s izazovima, pa i onima koji postoje tokom studiranja. Sifet je istakao ono što je za njega ključna poruka seminara.

"Najvažnije mi je što smo naučili kako funkcioniše američki sistem i lijepo je izaći iz našeg okvira. Ljudi u Americi stalno mijenjaju profesije, ne samo zbog toga što se ne pronalaze u njoj, već i zbog toga što žele da napreduju, da budu svestrani, da znače nešto ovom svijetu, da daju doprinos. Završetak tehničkog ili društvenog fakulteta ne znači da si se osudio do penzije", poručio je.

Ključna poruka

Napomenuo je da to znači da čovjek treba biti što svestraniji, tj. da iskoristi svaki svoj potencijal. Ukazao je da jedno od glavnih pitanja kada je aplicirao za stipendiju bilo gdje sebe vidi za pet-deset godina. Smatra da se ovim pitanjem šalje poruka da moramo nešto učiniti da nas se pita.

"Ovdje su studenti prema kojima je život bio dosta surov i ako takvi studenti nisu imali izgovor i ako su oni odlučili da se bore, onda niko nema pravo na izgovor. Dominantno je do nas. Fondacija nas je naučila da učinimo da nas se nešto pita", zaključio je Sifet.

Iskustvo iz SAD-a

Bio je među onima kojima je Jericho omogućio pripravnički, i to prošlog ljeta na privatnoj televizijskoj kući i u dvije biblioteke (javnoj i privatnoj), s obzirom na to da studira na Odsjeku za književnost naroda Bosne i Hercegovine i na Odsjeku za bosanski, hrvatski i srpski jezik.

"Na televiziji sam prošao kroz sve faze televizijske proizvodnje - bio sam reporter, voditelj, voditelj vremenske prognoze, uživo sam izvještavao. Njihove biblioteke funkcionišu na drugačiji način. Otvorene su za zajednicu, osluškuju šta zajednica želi. Građanima je na raspolaganju tehnička oprema, kao što je ona za 3D modeliranje, imaju igraonice za djecu u kojima se djeca zabavljaju, uče čitati i pisati, dok ste vi u čitaonici", ispričao je.

Prijateljski odnos

Đurđica Dragišić iz Bosanske Gradiške je od prve godine Elektrotehničkog fakulteta u Banjoj Luci Jerichova stipendistica. Mišljenja je da ovu fondaciju razlikuje od drugih to što studentima ne pruža samo finansijsku podršku, već i to kako da se nose sa životnim izazovima. Konstatovala je da postoji prijateljski odnos između ove fondacije i njenih stipendista.

Đurđica Dragišić (Foto: Klix.ba)
Đurđica Dragišić (Foto: Klix.ba)

Na pitanje šta smatra ključnim za uspjeh SAD-a kao države, odgovorila je da je u ovoj zemlji lakše profesionalno napredovati, nego npr. u Bosni i Hercegovini. Istakla je da bi bila spremna raditi i ono za šta se nije primarno školovala, a to je softversko inžinjerstvo. Sebe pronalazi i u pedagoškom pozivu.

"Imam afinitet da pomažem drugima, da prenesem znanje. Ako bih nekad mijenjala profesiju, onda bi to bio pedagoški poziv, konkretno za matematiku", kazala je Đurđica.

Svojim vršnjacima je poručila da ne odustaju i da traže prilike. Predstojećeg ljeta će imati priliku da kao studentica završne godine bude na pripravničkom u SAD-u. Prema njenim riječima, to je iskustvo koje se ne propušta.

Više informacija o Fondaciji Jericho je dostupno na ovom linku.