Debata u Beču
0

Inzko zagovara tezu da je Dejtonski ustav pomogao BiH

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Valentin Inzko će večeras boraviti u Beču kako bi sudjelovao u panel-diskusiji na temu "Bosna i Hercegovina na raskršću: dejtonski ustav - blagoslov ili prokletsvo?"

Kako je saopšteno iz OHR-a, Inzko će zagovarati tezu da je dejtonski ustav pomogao u okončanju rata u Bosni i Hercegovini i postizanju trajnog mira, ali da je sada došlo vrijeme da se zemlja pripremi za svoju evropsku budućnost.

Bosna i Hercegovina mora promijeniti Ustav da bi se suočila sa izazovima i zahtjevima europskih integracija. Da bi se postigao ovaj cilj, potrebno je prvo stvoriti pozitivnu političku atmosferu koja pogoduje provođenju reformi i postizanju međustranačkih dogovora, smatra visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

U debati će sudjelovati i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, bivši specijalni koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu Erhard Busek, politički direktor austrijskog Ministarstva vanjskih poslova Stefan Lehne, profesor Mirko Pejanović i profesor Senadin Lavić sa sarajevskog Univerziteta.

Ovu debatu organiziraju bečka Diplomatska akademija, Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" i Institut za dunavski region i srednju Evropu, a debata će se održati pod pokroviteljstvom Ambasade Bosne i Hercegovine u Beču.

S obzirom da Švedska danas preuzima predsjedavanje Evropskom unijom, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko će otputovati u Štokholm da bi se sastao s ministrima vanjskih poslova svih 27 zemalja članica Evropske unije.

S njima će razgovarati o preostalim mjerama koje Bosna i Hercegovina treba poduzeti kako bi ispunila sve zadatke potrebne za liberalizaciju viznog režima, planovima EU vezanim uz snažniji angažman specijalnog predstavnika EU nakon zatvaranja OHR-a i o podršci koju Evropska unija može pružiti u cilju jačanja kulture dijaloga i kompromisa u BiH.