BiH
0

Inzko očekuje sastanak Dodika i Mujezinovića

FENA
Visoki predstavnik u BiH Valetin Inzko izjavio je danas u Banjoj Luci da nerado nerado koristi svoja ovlaštenja te da očekuje da će predstavnici RS-a pristati na sastanak na kojem bi se razgovaralo o situaciji oko "Elektroprenosa".

On konkretno očekuje da će se što skorije sastati entitetski premijeri Milorad Dodik i Mustafa Mujezinović, kao predstavnici vlasništva u toj kompaniji.

Inzko je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da ne stoje ocjene Vlade RS-a navedene u zaključcima kojima odbija da prihvati njegove nametnute odluke u vezi s tom zajedničkom kompanijom.

On ističe da su njegove intervencije bile čisto tehničke, te da je produžio mandat direktoru "Elektroprenosa BiH“ Dušanu Mijatoviću, koji je Srbin.

To je, po njegovim riječima, dokaz da OHR ne vodi antisrpsku politiku, a nisu tačne ni izjave predstavnika RS-a da je njegovim odlukama ugroženo vlasništvo tog entiteta u "Elektroprenosu“ jer je to još uvijek vlasništvo RS-a i FBiH.

Istaknuo je i da je morao reagirati nametanjem rješenja jer se predstavnici vlasti nisu mogli dogovoriti oko funkcioniranja te kompanije.

"Produženjem mandata Dušanu Mijatoviću želio sam sačuvati kontinuitet njegovog mandata i te institucije kako bi dobili vrijeme za pronalazak rješenja. Ne vidim gdje je problem ako ja produžim mandat nekome ko je iz RS-a i Srbin je. Zašto bi to bilo antisrpski ili protiv RS-a. To ne mogu da shvatim“, rekao je visoki predstavnik na konferenciji za novinare.