Utvrđen Nacrt budžeta za 2010.
0

Institucijama BiH prihodi smanjeni za 1%

FENA
Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas, većinom glasova, Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2010. godinu.

Prema ovom nacrtu, prihodi za finansiranje institucija BiH u 2010. godini iznose 1,28 milijardi KM i manji su za gotovo 7,5 miliona KM ili jedan posto u odnosu na 2009.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je na konferenciji za novinare da se Vijeće ministara moralo pridržavati stavova Fiskalnog vijeća i Pisma namjere s Međunarodnim monetarnim fondom.

  • Time smo smanjili zahvatanje s računa indirektnih poreza za 40 miliona KM, tako da je projekcija od 729 miliona KM svedena na 689 miliona KM. Razlika će biti pokrivena ili izvornim prihodima ili kreditima, kazao je Špirić.

Smatra da je dobro što je Vijeće ministara izašlo s budžetskim okvirom, da očekuje da to i entiteti urade narednih dana i da se osigura druga tranša kredita MMF-a.

Špirić navodi da nema nijedno ministarstvo koje može biti zadovoljno s budžetskim okvirima, ali "smo u situaciji kad se ne smije dozvoliti rast javne potrošnje".

Upitan da precizira ko na sjednici Vijeća nije glasao za ovaj nacrt budžeta, Špirić je rekao da ministar odbrane Selmo Cikotić misli da neće biti moguće realizirati neke od programa bitnih za BiH na njenom putu ka NATO-u, dok je ministar za ljudska prava i izbjeglice Safet Halilović imao primjedbu da su smanjena sredstva za rješavanje pitanja izbjeglih i raseljenih osoba.

Špirić, međutim, kaže da postoje mogućnosti da se te stvari rješavaju. Te se stvari neće moći riješiti s pet ili 10 miliona KM iz budžeta, već zahtijevaju mnogo veći angažman i veća finansijska sredstva.

  • Moramo biti svjesni da u ovoj i godinama ispred nas ne smijemo dozvoliti rast javne potrošnje. Ali pošto o budžetu treba da razgovara Predsjedništvo BiH i da ga proslijedi parlamentu, koji će dati svoju konačnu ocjenu, mislim da je dobro da smo danas usvojili ovaj okvir, kazao je Širić.

Dodao je da ne misli da je moguće problem smanjenja prihoda rješavati povećanjem akciza na neke proizvode kao što su cigarete ili kafa, ali nije mogao prognozirati da li će doći do povećanja tih cijena.

  • To, međutim, nije politika Vijeća ministara, poručio je predsjedavajući Špirić.