Suzbijanje korupcije
26

Inspektoru iz Brčkog pola godine zatvora, uhapšen dok je uzimao mito

A. K.
Sjedište Vlade u Brčkom (Foto: A. K./Klix.ba)
Sjedište Vlade u Brčkom (Foto: A. K./Klix.ba)
Inspektor za šumarstvo iz Brčkog Duško Đurić osuđen je na šest mjeseci zatvora zbog uzimanja mita.

Naime, Tužilaštvo Brčko distrikta dokazalo je krivicu inspektora za šumarstvo Duška Đurića (60), optuženog da je kao službena osoba zahtijevao i primao novac da ne bi preduzimao službene radnje iz svoje nadležnosti.

Za ovo krivično djelo korupcije Apelacioni sud Brčko distrikta nepravosnažno je osudio Đurića na šestomjesečnu zatvorsku kaznu, oslobodivši ga od optužbe po jednoj tački optužnice.

Uz izricanje kazne koja ne vodi prestanku radnog odnosa optuženog, a time i otklanjanju uslova da ponovi krivično djelo, ovaj sud odbio je izreći mu zabranu vršenja dužnosti, pa će Tužilaštvo ovu presudu u cjelini pobijati žalbom.

"Po okončanju još jedne antikorupcione istrage u javnim službama distrikta šumarski inspektor Duško Đurić optužen je da je zahtijevao i primao novac da ne bi preduzimao službene radnje iz svoje nadležnosti. Optužnicom iz 2020. godine njemu je stavljeno na teret da je godinu ranije, u dva navrata, zahtijevao i primio novac da ne obustavlja sječu i transport drvnih sortimenata i ne preduzima druge mjere na koje je ovlašten kao nadležni inspektor u distriktu Brčko", kažu iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Njega se tereti da je od osoba koje su bez neophodnih dozvola i procedura vršila sječu drva zahtijevao i uzeo 700 eura, što je učinio i nekoliko mjeseci kasnije uzevši iznos od 500 KM.

"Primjenom posebnih istražnih radnji Đurić je otkriven i lišen slobode 18. oktobra 2020. godine, u okviru akcije kodnog naziva 'Drvosječa', upravo u trenutku dok je uzimao mito. U nastavku postupka Đuriću je određen pritvor, a istragu protiv njega Tužilaštvo distrikta ubrzo je okončalo podizanjem optužnice za krivično djelo primanja dara i drugih oblika koristi, sa zaprijećenom kaznom zatvora od jedne do deset godina", navedeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Nakon glavnog pretresa pred Osnovnim sudom distrikta Brčko, Đurić je prvobitno potpuno oslobođen od optužbi, pa je Tužilaštvo izjavilo žalbu pobijajući presudu u cijelosti.

U nastavku postupka, Apelacioni sud Brčko distrikta ukinuo je prvostepenu presudu, održao pretres i osudio Đurića na šest mjeseci zatvora, za primanje mita u iznosu od 500 KM. Istovremeno, ovaj sud je optuženog oslobodio po prvoj tački optužnice, odbivši i prijedlog Tužilaštva da mu se uz osudu izrekne mjera sigurnosti zabrane vršenja dužnosti u inspekcijskim organima u vezi sa poslovima šumarske inspekcije.

Cijeneći da po pravilnoj primjeni zakona optuženi nije mogao biti niti djelimično oslobođen i da se izostankom adekvatnih sankcija uz osudu ne može ispuniti svrha specijalne i generalne prevencije, Tužilaštvo će i ovu sudsku odluku u cijelosti pobijati žalbom.

S obzirom na stepen društvene opasnosti korupcije, Tužilaštvo u okviru svojih nadležnosti nastoji doprinijeti oštrijoj kaznenoj politici, ali i strožim posljedicama osude za korupciju koje bi, uz odvraćanje drugih, počinioce onemogućile da ponove krivična djela.