BiH
6

Inicijatva mladih za ljudska prava BiH: Zaštitite građane Srebrenice

Klix.ba
Srebrenica
Srebrenica
Pozivajući se na prava zagarantirana Ustavom Bosne i Hercegovine, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, te osnovne principe zaštite ljudskih prava u savremenim demokratskim sistemima, Inicijatva mladih za ljudska prava BiH pozvala je nadležne da zaštite građane Srebrenice.

"Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini poziva državne institucije Bosne i Hercegovine i entitetske institucije Republike Srpske da poduzmu adekvatne mjere zaštite građana Srebrenice. Tu prije svega ukazujemo na potrebu pokretanja istražnih radnji po osnovu posljednjih žalbi građana, koje nedvosmisleno upućuju na neposredne opstrukcije u procesu registracije za Lokalne izbore 2012. godine, učestala kršenja načela poštivanja privatnog i porodičnog života, diskriminaciju po etničkoj osnovi te uskraćivanje osnovnih prava zagarantiranih zakonima Bosne i Hercegovine i entiteta", navodi se u saopštenju.

"Podvlačimo potrebu da nadležne institucije istraže i po utvrđivanju stanja, sankcioniraju kršioce ljudskih prava, posebno imajući u vidu da se pojedinci koji se žalbom terete, djelovali u svojstvu službenih lica – policijskih službenika, te sa sobom imali dokumentaciju sa zvaničnim memorandum Ministrastva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Svako pasivno držanje spram ovakvih postupaka, može se smatrati prešutnim odobravanjem, te samim tim i institucionaliziranim napadom na pojedince i skupine u Srebrenici".

"Uzimajući u obzir težinu zločina genocida koji se dogodio u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, želimo upozoriti javnost na kršenja ljudskih prava koja traju i danas, baš u ovom trenutku kada se Srebrenica ponovno koristi kao mehanizam dokazivanja premoći određenih političkih snaga u Republici Srpskoj".

"Građane Bosne i Hercegovine, a posebno građane Srebrenice, pozivamo na dostojanstvo, građansku hrabrost, te ustrajnost u ostvarivanju garantiranih prava, vjerujući u vladavinu prava i snagu zakona države Bosne i Hercegovine na putu ostvarivanja pune slobode učešća svih građana u demokratskom izbornom procesu".

Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini jedna je od organizacija-partnera na realizaciji projekta "Srebrenica - Mapiranje genocida" koja je realizirana u saradnji sa FAMA