BiH
381

Inicijativa za Sutorinu: Ugovor sa Crnom Gorom je krivično djelo u pokušaju

Klix.ba
"Sutorina je vlasništvo Bosne i Hercegovine koju u nesavjesnom posjedu drži Crna Gora", još jednom je naglasio profesor Suad Kurtćehajić.

U jeku početka javne rasprave o Rezoluciji o Sutorini, a koja nalaže da se rješenje o granici sa Crnom Gorom proglasi nevažećim, Kurtćehajić je u ime Inicijative za povrat Sutorine od Crne Gore istakao kako su granice BiH sa dva izlaza na more utvrđena na Berlinskom kongresu 1878. godine.

Istaknute su najvažnije tačke Inicijative, a jedna od njih jeste da je Parlament BiH jedini nadležni organ Bosne i Hercegovine za rješavanje pitanja njenih temeljnih prava.

"Predloženi i potpisani međudržavni Ugovor o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore je nezakonit i neustavan, zbog čega ga valja odbiti, a obavezno pokrenuti postupak protiv predlagača radi utvrđivanja činjenice zašto je to uradio, jer se radi o prijedlogu predaje dijela teritorije Bosne i Hercegovine drugoj državi", rekao je Kurtćehajić dodavši da Predsjedništvo BiH mora odrediti novu nadležnu državnu instituciju, koja će nastaviti postupak sa odgovarajućim organima Crne Gore kako bi se Sutorina vratila Bosni i Hercegovini.

"Nova institucija ne bi smjela biti ista institucija koja je potpisala Ugovor kojim se Sutorina predaje Crnoj Gori, jer je učinjeno krivično djelo u pokušaju. Mora da postupa institucija države, koja će putem Njemačke ambasade u Sarajevu osigurati kopiju dokumenta od 23.07.1878. godine o dodjeli Bosne i Hercegovine Austro-Ugarskoj monarhiji na upravljanje i njenoj utvrđenoj i međunarodno priznatoj granici. Također putem Austrijske ambasade u Sarajevu osigurati kopiju ugovora od 01.11.1918. godine o predaji vlasti u Bosni i Hercegovini Narodnom vijeću BiH", zaključio je Kurtćehajić u ime Inicijative.

Napomenuto je kako Inicijativa mora sa novom državnom institucijom intenzivno sarađivati sve do ratifikacije Ugovora o primopredaji Sutorine Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, Parlamentarna skupština BiH je odgodila izjašnjavanje o Prijedlogu rezolucije o Sutorini do 27. februara, kada bi trebala biti završena javna rasprava o statusu teritorije. Rezolucija je predložena kao odgovor na prijedlog Vijeća ministara kojim se cementiraju sadašnje granice sa Crnom Gorom.

Prijedlog, da bi postao validan, mora biti usvojen u Parlamentu i Predsjedništvu BiH.