CCI
0

Inicijativa da direktore osnovnih škola biraju roditelji

SRNA
Nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa /CCI/ pokrenula je inicijativu da se u Bosansko-podrinjskom kantonu izmijeni Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju kako bi direktore osnovnih škola birali roditelji i prosvjetni radnici.

O ovom prijedlogu raspravljaće poslanici u Skupštini Kantona na narednom zasjedanju.

Iz CCI-ja su pozvali poslanike u kantonalnoj Skupštini da glasaju za izmjene zakona da bi građanima dali mogućnost i pravo da odlučuju ko će biti direktori škola koje pohađaju njihova djeca. Ovakav zakon već je usvojen u Tuzlanskom kantonu.

Ovu inicijativu u Bosansko-podrinjskom kantonu podržali su prosvjetni radnici i 93 odsto roditelja.

Predstavnici CCI-ja dijelili su i promotivni materijal stanovnicima ovog kantona u kojem su predstavljene prednosti novog neposrednog izbora direktora osnovnih škola, što su do sada činili političari i stranke na vlasti.

"Zahvaljujemo se Vladi Bosansko-podrinjskog kantona kao i Skupštini na saradnji u procesu demokratizacije, depolitizacije i profesionalizacije obrazovanja. Nadamo se da će podrškom ovom zakonskom rješenju naš kanton postati rijedak primjer uključivanja građana u donošenje odluka radi provođenja reformi u praksi", rekao je projekt menadžer CCI-ja Adis Arapović.