Uz obnovu igrališta
0

FOTO / Imitacija turskih pećina i izvora Pamukkale na At mejdanu

Sarajevo-x.com
Rekonstrukcija parka At mejdan i izgradnja dječijeg igrališta trebala bi početi uskoro, javljaju iz Općine Stari Grad. Turska vojna misija u BiH obezbijedila je projekat rekonstrukcije parka, te sredstva u iznosu od 100.000 eura potrebnih za izvođenje radova, dok je Općina Stari Grad osigurala potrebnu projektnu dokumentaciju.

Ukupna površina igrališta za manju djecu iznosit će 145 m2, a površina pristupnih staza 22 m2. Na ovom igralištu nalazit će se dekorativni elementi za igru, njihalice, mali tobogan, ljuljačke sa sjedalima u obliku korpe, klackalica na opruge i drugo, a kompletna površina bit će posuta bijelom rizlom.

Površina drugog igrališta, za veću djecu, iznosit će 346 m2, a pristupnih staza 18 m2. Pored dekorativnih elemenata za igru, klackalice i vrteške, ovo će igralište imati i penjalice, klupe, te prostornu igračku sa kućicom-platformom, tunelom i toboganom.

Osim toga, posebno zanimljiva će biti imitacija poznatih turskih pećina. Nedaleko od njih bit će napravljena i imitacija jednako poznatih turskih termalnih izvora Pamukkale. Pamukkale na turskom znači "pamučni dvorac" i riječ je o području u jugozapadnoj Turskoj, poznatom po termalnim izvorima i terasama (sedimentne stijene i naslage sedre) formiranim protokom termalnih voda. U ovom području ima 17 termalnih izvora temperature od 35 do 100 stepeni i pod zaštitom je UNESCO-a.

Još jedna zanimljivost je što će igralište imati i posebnu vrtešku čija su sjedišta zamišljena u obliku fildžana u čijem centru će biti džezva, tako da će odavati dojam tacne sa fildžanima i džezvom. U centralnom dijelu igrališta i dalje će stajati Muzički paviljom, pored kojeg će prolaziti staza za šetnju, sa koje će jedna manja staza voditi do imitacije Sebilja. Duž cijelog igrališta bit će postavljene klupe,a na sve četiri strane će biti postavljenje donatorske ploče.

S obzirom da će se voditi računa o hortikulturnom uređenju igrališta i ozbiljno i stručno se pristupiti ovom projektu, radovi neće početi prije nego što to vremenski uslovi budu dozvoljavali.