Mještani Ban Brda ogorčeni
2

Imaju najveću zastavu u državi, ali ne vodu i asfalt

Piše: J. H.
Ban Brdo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ban Brdo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na Ban Brdu u Hadžićima je na jarbol visok 30 metara podignuta najveća zastava u BiH. Kako kažu mještani sa kojima smo razgovarali, ovo je bila rijetka situacija da političari posjete ovu mjesnu zajednicu koja već šesti dan nema vode niti prijeko potrebni asfalt.

Do prije nekoliko dana, rijetko ko je čuo za ovo mjesto kod Hadžića. Kako mještani Ban Brda tvrde, čak ni odgovorni iz Općine Hadžići ne žele čuti za njihove probleme koji su sve češći. Osim što naselje nije asfalitrano, što bi bilo od velike važnosti, na Ban Brdu sve češće nestaje i vode. Prema riječima naše sagovornice, već šesti dan vodovodne cijevi su prazne.

"Ovo je katastrofa. Godinama čekamo da neko nešto poduzme po ovom pitanju. Non-stop slušamo neke izgovore od ljudi koji bi trebali brinuti o ovom problemu", kaže naša sagovornica te nastavlja:

"Lijepo je imati najveću zastavu u BiH u svom mjestu. Ali, još je ljepše kada svaki dan imaš vodu u slavini. Mnogi su došli i slikali se prije nekoliko dana, a nakon toga su otišli i pitanje je kad će ponovo doći".

Osim ovog, kaže naš drugi sagovornik, u selo ne dolazi nikakv javni prijevoz.

"Svi ovdje dođu kad treba držati kakve govore, lagati i slikati se za novine. Kad treba u medije, onda pripadamo svima i sve je uredu, a kad nam nešto treba, onda ne pripadamo nikome. Sram da ih bude", kaže mještanin Ban Brda.

Iako svaki dan kontaktiraju sa nadležnom službom u Općini Hadžići, povratnog odgovora na njihove upite i molbe još uvijek nema. Tvrde, nemaju kome više da se obrate.

Kako su nam saopćili iz Općine Hadžići, problem je nastao između mještana Ban Brda koji ne plaćaju račune za vodovodnu pumpu u njihovom naselju.

"Oni su između sebe rješili upravljanje vodom i ovaj problem moraju sami regulisati. Ukoliko neko nema vode, mi smo spremni poslati cisternu gore i to je sve što je u našoj moći", kazali su nam iz ove općine.

Podsjetimo, na ovom mjestu je prije nekoliko dana podignuta je zastava dimenzija 12x6 metara, a podigli su je najbolji učenici i učenice hadžićkih škola, uz prisustvo školskih kolega, općinskih zvaničnika i stanovnika Hadžića. Izgradnju jarbola je, uz Općinu Hadžići, pomogla bratska Općina Meram iz Konye u Turskoj.