BiH
121

Iftar u Mostaru okupio humanitarne radnike iz Sarajeva, Slovenije, Njemačke i Turske

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Mostarsko udruženje "Osmijeh jetima" koje okuplja 220 djece bez očeva starosne dobi do 15 godina sinoć je u Studentskom hotelu organiziralo zajednički iftar. Iftaru je prisustvovalo oko 120 članova, javnih ličnosti iz vjerskog i društvenog života.

Iftaru su prisustvoali sadašnji i bivši mostarski muftija Salem ef. Dedović i Seid ef. Smajkić, izaslanik reisu-l-uleme IZ BiH mr. Nusret ef. Abdibegović, vicekonzul Republike Turske u Mostaru Ozgen Karahan, predsjednica Zavoda Krog iz Slovenije Emina Hadžić, predstavnice ženskog udruženja "Bedem" iz Kopra i mnogi drugi...

Troškove zajedničkog iftara u cijelosti je finansirao Kulturno - edukaconi centar „Istanbul“ koje djeluje i radi u Sarajevu.Predsjednik Skupštine Udruženja "Osmijeh jetima" Semir Šejtanić smatra ovaj skup iznimno važnim jer na taj način ne samo da se pomaže djeci, već i javno obznanjuju problemi s kojima su ta djeca svakodnevno suočena.

"Večeras nas je okupio jedan cilj, da širimo dobro, da pomognemo djeci kako bi se odgajala u duhu naše vjere i naše tradicije. Ništa nije vrjednije od dječjeg osmijeha", za Anadoliju kazala je Merima Đono predsjednica Udruženja "Osmijeh jetima".

Đono se zahvalila svima koji su joj pomogli da na ovaj način usreće djecu, prije svega Kulturno edukativnom centru "Istanbul", Muftijstvu mostarskom, humanistima iz Slovenije koji su prošlog mjeseca dvadesetero djece ugostili i organizirali im ljetovanje.

"Ovaj iftar je za nas događaj jer je okupio sve ljude koji pomažu ovu djecu. Ne moramo ništa više reći jer smo svojim aktivnostima već pokazali da su nam ta djeca prijatelji i da smo se okupili oko najplemenitijeg cilja", ocijenila je Emina Hadžić, direktorica zavoda Krog.Zavod Krog će, kako je istakla, kontinuirano pratiti rad udruženja "Osmijeh jetima" i ukoliko bude želje kod djece nastojat će im omogućiti školovanje u Ljubljani.Fejza Tanuk Šejhbajraktarević, predsjednica Kulturno edukacionog centra "Istanbul" sa sjedištem u Sarajevu pojasnila je da je iftar upriličen kroz donatorski projekt organizacije iftara za hiljadu i po šehidskih porodica i djece bez očeva.

Već su sa Udruženjem "Osmijeh jetima" uspješno sarađivali u koordinaciji sa TIKOM na podjeli školske opreme, odjeće i obuće za 220 djece bez očeva i na projektu pošumljavanja brda Fortice iznad Mostara.

"Ove godine organizirali smo sedam ovakvih iftara. Naš glavni sponzor su humanitarne organizacije Wefa i IHH iz Njemačke", pojasnila je Šejhbajraktarević.

Uz ove dvije turske humanitarne organizacije značajno je u ovom projektu učestvovala i humanitarna organizacija "Sadakataš" iz Istanbula.

"Pola sredstava donirali je organizacija "Wefa" a pola Sadakataš", naglasila je.

Cilj njihovog humanitarnog djelovanja je oživljavanje istinskog muslimanskog suosjećanja, a Mostar im kao grad koji posljednjih godina prolazi velike ekonomske i društvene krize u tom smislu pruža idealne prilike.

"Želja nam je da razvijamo osjećaj zajedništva i bratstva", zaključila je Šejhbajraktarević.Kulturno edukacioni centar „Istanbul“ već sad priprema sljedeći projekt pomoći udruženju „Osmijeh jetima“ koje će, kako je kazala, realizirati za kurban Bajram, piše Anadolu Agency.