Predstavnički dom PSBiH
0

Iduće sedmice o spisku organizacija povezanih s terorizmom

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici trebao razmatrati Informaciju Vijeća ministara o dopisu Ministarstva sigurnosti Ujedinjenim nacijama povodom proglašavanja pojedinih organizacija iz BiH povezanim s terorističkim oranizacijama i stavljanju van snage dokumenta koji izaziva pravnu nesigurnost građana i institucija u BiH.

Međutim, poslanicima nije dostavljena cjelovita informacija Vijeća ministara o ovome, nego ih je o poduzetim aktivnostima usmeno informirao ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.

On je kazao da je u vezi s tekstovima koji su se pojavili u dnevnoj štampi od 10. marta pod nazivom “BiH poslala lažni spisak Vijeću sigurnosti UN-a” naložio da se pribave svi dokumenti koji se odnose na korespondenciju Ministarstva sigurnosti BiH preko Ministarstva vanjskih poslova BiH prema Vijeću sigurnosti UN-a.

U cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica, naložio je da se pribave svi dokumenti odnosno očitovanja učesnika korespondencije između BiH i Vijeća sigurnosti. Napomenuo je da se čeka i informacija Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministar Ahmetović je zamolio poslanike da imaju razumijevanja zbog nedostavljanja potpune informacije, naglašavajući da su ovom pitanju pristupili krajnje temeljito, oprezno i profesionalno.

On je predložio da kada bude dostavljena navedenu informaciju razmatra i Zajednička komisija za odbranu i sigurnost PSBiH.

Ahmetović je kazao poslanicima da će imati kompletnu informaciju možda i sljedeće sedmice, napominjući da se radi o vrlo obimnoj informaciji, te da ima i dokumenata koji su označeni kao tajni.

Poslanik Zlatko Lagumdžija, koji je inicirao razmatranje ove informacije, upitao je da li, kada već nije dostavljena cjelovita informacija, neko može odgovoriti na to da li je prema UN-u otišla bilo kakva informacija o ovome i ukoliko je otišla da se zaduže nadležne institucije da to zaustave, storniraju u Vijeću sigurnosti dok se ove stvari u našoj zemlji ne raščiste. Istaknuo je da je “požar u toku“ i da je šteta već napravljena.

S obzirom na to da nije stigla cjelovita informacija, predloženo je da poslanici ovo što im je ministar Ahmetović kazao prime k znanju i da sačekaju cjelovitu informaciju Vijeća ministara.

Poslanicima nije dostavljena ni informacija Vijeća ministara BiH o lišavanju slobode Ejupa Ganića u Velikoj Britaniji, na osnovu zahtjeva Srbije za izručenje, nego ih je ministar pravde Bariša Čolak podsjetio na dešavanja vezana za hapšenje Ejupa Ganića.

Između ostalog, naveo je da je 2. marta ministrici pravde Srbije uputio pismo u kojem izražava nezadovoljstvo činjenicom da je Republika Srbija uputila Velikoj Britaniji zahtjev za privremeno hapšenje Ejupa Ganića u svrhu izručenja u Republiku Srbiju.

Kazao je da je istovremeno predložio da nadležni organi Srbije, u skladu s odredbama Ugovora, ustupe kazneni progon Ganića pravosudnim organima u BiH, te da nadležene britanske vlasti obavijeste o početku primjene potpisanog ugovora i namjeri ustupanja kaznenog gonjenja Ganića Bosni i Hercegovini.

Istog dana Ministarstvo je zaprimilo i prijedlog Tužilaštva BiH za podnošenje molbe za izručenje Ganića, uz obrazloženje da se protiv navedene osobe i drugih osoba pred tim tužilaštvom vodi istraga zbog više kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog humanitarnog prava.

Ministarstvo pravde BiH je, postupajući po prijedlogu Tužilaštva, pripremilo i nadležnom britanskom organu proslijedilo 3. marta, putem MVP-a BiH, molbu za izručenje Ganića.

I za ovu tačku dnevnog reda je predloženo da se samo primi k znanju dok ne bude dostavljena cjelovita informacija.