BiH
0

ICJ: Britanski general Michael Rose amnestirao Beograd

FENA
Britanski general Michael Rose, nekadašnji komandant UNPROFOR-a u BiH, izjavio je pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu, kao svjedok obrane SCG, da vlasti i vojska bosanskih Srba tokom rata nisu ovisile od režima u Beogradu, te da tužba BiH za genocid "nije u interesu mira" jer će kazniti buduće generacije Srba.

"U formalnom i tehničkom smislu Vojska Republike Srpske nije bila pod komandom SR Jugoslavije", iako je od Beograda dobijala podršku, naveo je Rose u svom iskazu 24. marta, koji je ICJ objavio u utorak.

Iskazi svjedoka i vještaka BiH i SCG pred ICJ-em u proteklih su šest dana postupka bili pod embargom na objavljivanje.

"Gledano općenito, može se reći da je VRS bila pod političkim vodstvom s Pala", kazao je Rose i dodao kako je bilo "vrlo teško" utvrditi vezu Radovana Karadžića i Ratka Mladića sa SRJ.

General Rose, komandant UNPROFOR-a 1994.-1995., kazao je da su sve tri strane u ratu u BiH činile zločine, pri čemu su Bošnjaci prednjačili u kršenju prekida vatre. Potvrdio je da su snage VRS pod komandom Mladića počinile najviše zločina.

Britanski general ocijenio je da tužba BiH protiv SCG "nije u interesu mira" i da ne bi bilo dobro "kazniti buduće generacije Srba zbog zločina", koje su počinili pojedinci koji više nisu živi ili im sudi Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

I ostalih šest svjedoka SCG pred Sudom pravde zagovaralo je tezu da su vlasti i vojska bosanskih Srba za vrijeme rata u BiH odlučivale i djelovale neovisno od Beograda, što bi trebalo amnestirati SCG od odgovornosti za genocid, no riječ je o bivšim dužnosnicima Srbije i Crne Gore ili Republike srpske i njihovi su navodi puno manje dokazne vrijednosti od onih generala Rosea.

Postupak pred ICJ-em u tužbi BiH protiv SCG za počinjeni genocid nastavit će se od 18. aprila do 9. maja, drugim krugom iznošenja argumenata zastupnika dviju strana.